BiH
0

Iscrpljujuća sjednica Doma naroda FBiH, premijerov prijedlog nije uvažen

FENA
Nakon cjelodnevne neizvjesnosti i višesatnih pauza, delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odlučili su većinom glasova na sjednici u Sarajevu da ne uvaže prijedlog premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nedžada Brankovića koji je tražio da danas, pored najavljenih tačaka dnevnog reda, bude razmotreno i više mjera Federalne vlade predloženih s ciljem osiguranja stabilnog finansiranja zakonskih mjesečnih naknada nezaposlenim demobilisanim borcima.

O tim Vladinim mjerama bit će riječi na vanrednoj sjednici Doma naroda u utorak, 29. aprila.

Prijedlog premijera Brankovića da one ipak budu razmotrene danas osporili su delegati Kluba delegata hrvatske nacionalnosti. Dugotrajne pauze u kojima su održani sastanci Kolegija Doma i drugi razgovori nisu imali rezultata. Usljed toga, Dom je usvojio dnevni red današnje redovne sjednice tek oko 17.20 sati, a nakon toga je zasjedanje prekinuto.

Federalni premijer, kao zagovornik Vladinih mjera koje je jučer odobrio Predstavnički dom Parlamenta FBiH ali one ne mogu biti na snazi dok ih ne usvoji i Dom naroda, izjavio je da je težio današnjem izjašnjavanju o njima i u Domu naroda radije nego 29. aprila zbog hitnosti rješavanja pitanja zakašnjelih boračkih naknada za mart, i to u situaciji kad se približio i termin aprilske isplate.

Mjere Federalne vlade sastoje se u izmjeni ovogodišnjeg federalnog budžeta i još tri federalna zakona. Izmjenama je Vlada, kao način za stabilan izvor finansiranja naknada, predložila preraspodjelu dužnosti sufinansijera, federalnog i kantonalnog nivoa, odnosno federalnog i kantonalnih budžeta, s tim da su i kantonalne službe za zapošljavanje obavezne da izdvajaju dio novca.

Poslanici i delegati hrvatske nacionalnosti obrazlažu protivljenje stavom da Vlada neustavno predlaže izmjene u jednom od zakona u tom setu od četiri predložene mjere, preciznije u federalnom Zakonu o preraspodjeli javnih prihoda.

O prijedlogu premijera Brankovića da se ove mjere naknadno uvrste u dnevni red današnje sjednice Doma naroda glasano je kasno poslijepodne. Zbog tijesnih rezultata, glasanje je ponavljano pojedinačnim izjašnjavanjem i većinom odobreno da se u dnevni red uvrste dvije od predložene četiri mjere. Međutim, kod glasanja o trećoj, a to je upravo izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda, ni nakon ponovljenog glasanja premijer nije dobio podršku.

S obzirom na to da se sve četiri predložene mjere međusobno jako prožimaju i da je rasprava o jednoj besmislena bez rasprave o svim drugima, predsjedavajući Doma Stjepan Krešić je predložio premijeru da povuče kompletan prijedlog, što je on učinio.

Rezignirano je nakon toga izjavio da mu ne preostaje ništa drugo te da je i današnji događaj u Parlamentu vid demokratije koja se mora poštovati. Na koncu je izrazio nadu da će u utorak, 29. aprila, kada je radi ovih mjera sazvana vanredna sjednica Doma, dovoljan broj delegata doći na zasjedanje jer su za taj dan najavljene i sjednice više kantonalnioh skupština, a iz njih su delegirani članovi Doma naroda.

Ovu nijansu primijetio je delegat Asim Kamber, upozoravajući na opasnost da će zbog sjednica kantonalnih skupština možda biti upitan kvorum Doma naroda u utorak. Predsjedavajući Krešić je na to kazao: "Neka kantonalne skupštine otkažu svoje sjednice", želeći time da naglasi da je Dom naroda instanca "starija" po rangu.

Tako je Krešić još jednom najavio vanrednu sjednicu Doma za naredni utorak, a o nastavku današnje redovne sjednice kazao da će termin biti poznat naknadno.

Današnje iscrpljujuće zasjedanje pratili su predstavnici boračkih organizacija iz FBiH koje već duže najavljuju masovne boračke proteste zbog upitnosti finansiranja nakanada nezaposlenim braniteljima i kašnjenja martovske isplate.

Ove naknade nezaposlenim braniteljima pripadaju prema federalnom Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Taj zakon donio je prethodni saziv Federalnog parlamenta neposredno uoči proteklih općih izbora u BiH.

U primjeni teksta ubrzo su se pojavile teškoće u vidu nedostatka novca za mjesečne naknade od 150 KM nezaposlenim braniteljima koje su kulminirale kašnjenjem martovske isplate.