Odgovornost grada
58

Išarane ploče bez ikakve svrhe: O historiji sarajevskih mostova turisti ne mogu saznati mnogo

I. M.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Sarajevo je poznato po svojim mostovima koje rado posjećuju i turisti zbog historije kojoj su svjedočili. Međutim, ploče koje bi trebale imati informacije o historijatu mosta su u jako lošem stanju i ne ostavljaju pozitivan dojam da se vodi briga o ovim građevinama.

Ploče koje su postavljene kod sarajevskih mostova trebale bi sadržavati informacije o tome kada je most izgrađen i koji historijski značaj nose. Ploče su tu, ali umjesto važih informacija koje bi predstavile značaj i važnost mostova, na većini njih ne piše ništa, a neke stoje išarane.

Iz Gradske uprave Grada Sarajeva su za Klix.ba poručili da je grad Sarajevo upoznat sa oštećenjima metalnih info ploča pored mostova na dionici Bentbaša - Skenderija.

"Nadležene službe grada u narednom periodu planiraju aktivnosti na zamjeni oštečenih ploča kako bi turisti i građani Sarajeva imali priliku saznati o historijatu ovih mostova", naveli su iz gradske uprave.

Međutim, obeshrabrujuće je da se dozvolilo da ploče dođu u ovakvo stanje i da čišćenje i zamjene nisu urađene prije početka turističke sezone.