BiH
0

Irsko "ne" na referendumu neće uticati na evropski put BiH

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irsko "ne" na referendumu o Lisabonskom ugovoru, reformskom dokumentu Evropske unije, neće ni na koji način uticati na evropski put BiH, izjavili danas čelni ljudi EU-a na pres-konferenciji nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i EU-a u Luxembourgu.

Ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrij Rupel, čija zemlja predsjedava EU-om, rekao je da ishod referenduma u Irskoj ni na koji način ne mijenja politiku proširenja EU-a.

"Politika proširenja je vezana za druge sporazume i obaveze koje je preuzela EU. Evropska unija je jednoglasno odlučila pozvati zemlje zapadnog Balkana i tu nema nikakvih sumnji", naglasio je Rupel.

Visoki predstavnik EU-a za sigurnosnu i vanjsku politiku Javier Solana je kratko rekao da će se put BiH ka Evropskoj uniji nastaviti.

Prema rezultatima referenduma koji je 12. juna održan u Irskoj, protiv ratifikacije Lisabonskog ugovora izjasnilo se 53,4 posto glasača, nasuprot 46,6 posto koliko ih je bilo za taj dokument.

Lisabonski ugovor, koji je zamjena za neuspjeli ustav EU-a, prema prvobitnom planu, trebalo je da stupi na snagu 1. januara 2009.

Od ukupno 27 država članica EU-a do sada je 18 nacionalnih parlamenata ratificiralo tekst sporazuma, a osam to tek treba uraditi, među njima i parlamenti Velike Britanije, Holandije i Italije.

Ustav Evrope, čija je blaža verzija Lisabonski ugovor, odbacili su 2005. na referendumima birači u Francuskoj i Holandiji.