Tužila državu Strazburu
361

Irma Baralija: Ovo je pojedinačna tužba, ali u ime svih nas obespravljenih u Mostaru

Piše: R. D.
Irma Baralija (Foto: R. D./Klix.ba)
(Foto: R. D./Klix.ba)
Dugogodišnja politička aktivistikinja iz Mostara Irma Baralija tužila je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu državu Bosnu i Hercegovinu zbog neodržavanja lokalnih izbora u svom rodnom gradu.

Na današnjoj konferenciji za medije ova profesorica filozofije i sociologije, i magistrica političkih nauka pojasnila je razloge svoje tužbe te navela da građani i građanke Mostara nisu imali mogućnost birati svoje gradsko vijeće u čak dva navrata, 2012. i 2016. godine.

"Kako je Bosna i Hercegovina potpisnica Povelje o ljudskim pravima, mi smo smatrali da imamo osnova za tužbu. Tako smo odlučili u maju ove godine, pogotovo kad je prestala svaka priča o rješenjima za Mostar. Moja advokatica je podnijela tužbu Sudu za ljudska prava već u junu. Tek smo nedavno dobili potvrdu da je tužba validna i Sud će je razmatrati", kazala je u uvodu.

Tužba je pojedinačna i nosi naziv "Baralija protiv Bosne i Hercegovine", a podnositeljica tužbe kaže da, iako je pojedinačna, tužba je u ime svih građana Mostara jer je zasnovana na kršenju prava svih građana ovog grada.

"Moja situacija je specifična jer ne samo da građani Mostara ne mogu da glasaju, već ne mogu ni da budu birani na lokalnim izborima. Bila sam kandidatkinja na prošlim izborima i građani ovog grada su mi dali dovoljno glasova da u hipotetičkom slučaju uđem u Gradsko vijeće. U ovom gradu se dešavaju promjene, samo se nama ne dozvoljava da iskažemo svoje mišljenje. Treba prestati upravljanje građanima ovog grada i vratiti to upravljanje njima", izjavila je Irma Baralija.

Ona je kazala da je glavni cilj tužbe vraćanje Mostara u fokus zanimanja političara i javnosti te da je naredna godina, u kojoj nisu planirani izbori, idealna za održavanje mostarskih izbora.

"Sad se formiraju političke većine, bujrum nek Mostar bude prva tačka, a ne podjele resora", zaključila je Baralija.

Podsjećamo, posljednji lokalni izbori u Mostaru održali su se u oktobru 2008. godine, a ovaj grad je bez Gradskog vijeća od 2012. godine. Gradom vlada gradonačelnik Ljubo Bešlić iz HDZ-a, a svi pokušaji postizanja dogovora i provedbe presude Ustavnog suda, čime je održavanje izbora uslovljeno, nisu urodili plodom.

Posljednji pregovori u kojima je učestovalo devet stranaka odvijali su se pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice sredinom ove godine i neslavno su okončani nakon deset sastanaka.