Univerzalne vrijednosti
310

Irma Baralija inicirala postavljanje spomenika Rosi Parks u Mostaru

Piše: R. D.
Irma Baralija
Irma Baralija
Građanska aktivistica i članica Naše stranke Irma Baralija uputila je dopis mostarskom gradonačelniku Ljubi Bešliću u kojem ga informira o inicijativi grupe građana o postavljanju spomenika Rosi Parks u Mostaru, čuvenoj Amerikanki koja se borila za ljudska prava.

Baralija u inicijativi pojašnjava kako je Parks heorina, kako se borila za građanska prava Afroamerikanaca te kako ju je zbog njenih ideja i aktivizma odlikovao Kongres SAD-a i proglašena je majkom modernog pokreta za ljudska prava.

Dopis Ljubi Bešliću (Foto: R. D./Klix.ba)
Dopis Ljubi Bešliću (Foto: R. D./Klix.ba)

"S obzirom na to da se u našem gradu posljednjih godina nije izgradilo mnogo spomenika koji imaju podršku svih građana, nezavisno o njihovom etničkom ili političkom opredjeljenju, odlučili smo predložiti postavljanje kipa koji bi slavio univerzalne vrijednosti", stoji u pismu.

Grad Mostar ne bi imao nikakvih troškova za izradu i postavljanje kipa, jer bi novac inicijatori prikupili kroz donacije. Navode da bi spomenik obogatio turističku ponudu Mostara.

Potencijalna lokacija pored Gimnazije na Španskom trgu (Foto: R. D./Klix.ba)
Potencijalna lokacija pored Gimnazije na Španskom trgu (Foto: R. D./Klix.ba)

Spomenici Rosi Parks obično je prikazuju u sjedećem položaju zbog asocijacije na događaj iz 1. decembra 1955. godine kad je u autobusu na zahtjev vozača odbila ustupiti mjesto putniku bijelcu. Incijatori postavljanja njenog spomenika u Mostaru zbog ovoga idealnom lokacijom smatraju neku od klupa na Španskom trgu ili Šetalištu.

Irma Baralija je krajem prošle godine pokrenula tužbu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu protiv države BiH zbog neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru. Svi koji žele podržati ovu inicijativu mogu to uraditi na platformi GoFundMe.