Odluka GV Sarajeva
697

Irhan Fočo i Kenan Ćubara dobitnici nagrade za građansku hrabrost "Graham Bamford"

Klix.ba
Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na danas održanoj 12. sjednici, usvojilo je odluku da se nagrada "Graham Bamford" dodijeli posthumno Irhanu Foči te Kenanu Ćubari.

Nagrada "Graham Bamford" se dodjeljuje "pojedincima, građanima Bosne i Hercegovine i stranim državljanima, za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam".

Podsjetimo, 24-godišnji Irhan Fočo preminuo je kada je skočio u rijeku Miljacku kako bi spasio Aldina Mulića (28). Zbog visokog vodostaja i opasnih rolni na rijeci, Fočo se utopio. Njegovo tijelo pronađeno je u rijeci Bosna dan nakon što se utopio.

Kenan Ćubara zaslužio je ovu nagradu jer je u novembru prošle godine spasio bebu iz zgrade u sarajevskom naselju Alipašino Polje u kojoj se zapalio stan. U tom požaru je povrijeđeno 19 osoba.

Priznanje "Plaketa Grada Sarajeva", dodijeljeno je Vladi Ragužu, Prof. dr. Kurt Kalcheru i Kulturnom centru "Kralj Fahd". "Plaketa Grada Sarajeva" je priznanje koje se dodjeljuje građanima Bosne i Hercegovine, stranim državljanima, privrednim društvima, ustanovama, udruženjima građana i drugim pravnim licima za doprinos razvoju Grada u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, nauke, zdravstva i drugim oblastima života i rada.

Podsjetimo, danas je usvojena i odluka da se bivšem predsjedniku Republike Hrvatske dodijeli priznanje "Počasni građanin Grada Sarajeva" iako je ranije Mesić rekao kako neće primiti to priznanje iz nekoliko razloga, te da ga niko nije obavijestio da je nominovan.

Iz Gradskog vijeća su kazali kako su uvjereni da je došlo do dezinformacija i da će 6. aprila Mesić biti u Sarajevu kada će mu uručiti ovu nagradu.