Bez SDA
4

Irfan Čengić: Uslov SDP-a za koaliciju u Kantonu Sarajevo je Plan 10

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Irfan Čengić obratio se javnosti pred početak sjednice Predsjedništva SDP-a, na kojoj će između ostalog biti govora o izbornim rezultatima.

Čengić je kazao da će danas biti govora o inicijativi za uspostavu vlasti, odnosno sastanku s predstavnicima Naše stranke i Demokratske fronte. Kako kaže, SDP će se voditi programskim, a ne matematičkim računicama.

Istakao je da će se prvo razgovarati o uspostavi vlasti na kantonalnim nivoima, bez učešća HDZ-a i SDA.

Pozvao je Centralnu izbornu komisiju BiH da javno kažu koliko je neiskorištenih glasačkih listića, dodajući da će SDP danas raspravljati i o izbornim nepravilnostima.

"Smatramo da su pokradeni izbori, posebno za člana Predsjedništva BiH, jer je razlika manja od dva posto kada gledate na ukupan broj listića za FBiH", kazao je Čengić.

"Ako se pokaže da imam veliki broj glasačkih listića koji nedostaju, mislim da je to osnov i za ponavljanje izbora u BiH. Jedan od uslova SDP-a u narednom periodu bit će uvođenje elektronskog glasanja, skenera i kamera na biračkim mjestima", rekao je Čengić.

Što se tiče uspostave vlasti u KS, on je rekao da je uslov SDP-a Plan 10 i da se bez HDZ-a i SDA može uspostaviti vlast u pet kantona u entitetu Federacija BiH.

Istakao je da još uvijek nije donosena nikakva odluka u vezi s koalicijama i da će o tome odlučivati stranački organi ili možda čak i članovi SDP-a putem referenduma.

"Kada je riječ o formiranju vlasti, mi ćemo prvo krenuti od kantonalnih nivoa, gdje ćemo pokušati u onim kantonima gdje možemo formirati vlade bez SDA, odnosno s građanskim i lijevo orijentisanim strankama", rekao je Čengić.

Što se tiče koalicija na entitetskom i državnom nivou, on je kazao da od kantona zavisi kako će se formirati Dom naroda Parlamenta FBiH, a nakon toga i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Šanse da SDP koalira sa SDA su minimalne, odnosno one ne postoje. Organi stranke mogu promijeniti odluku, ali čisto sumnjam da će do toga doći", rekao je Čengić.

Čengić je rekao da je uvjeren da bi SDA najradije sa SDP-om, jer je SDP kredibilan partner i ispunjava ono što je obećao partnerima, a i građanima.

"Međutim, mi smo se uvjerili da oni nisu kredibilan partner i da su ugušili sve partnere s kojim su bili u vlasti, izuzev SDP-a", kazao je Čengić.

"Mi bismo, prema trenutnim rezultatima, mogli napraviti vlast u pet kantona bez SDA i HDZ-a. U ostalih pet kantona teško je očekivati da se isključi jedna od ovih stranaka. Mi ćemo se fokusirati na pet kantona. Vidjeli ste da je jučer u USK već smijenjena tehnička vlada, tu su i ZDK, KS, TK i BPK", kazao je Čengić.

Podvukao je da još nikakvi pregovori nisu počeli i da se nada kako će CIK udovoljiti SDP-ovom zahtjevu za ponovno brojanje glasova te da će tu biti velika razlika.