U određenim djelatnostima
1.4k

Irfan Čengić će podnijeti inicijativu za donošenje zakona kojim bi se zabranio rad nedjeljom

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentu FBiH Irfan Čengić najavio je podnošenje inicijative za donošenje zakona kojim bi se zabranio rad nedjeljom. Cilj ove inicijative jeste da se otvori široka debata o ovoj temi u našem društvu.

Radnici u Bosni i Hercegovini nerijetko rade mnogo više sati nego što bi po zakonu smjeli, a nemaju slobodne dane ili ih čak tjeraju da narade "slobodne dane". Očito je da su svi ostali instrumenti zaštite radničkih prava zakazali i stoga Čengić poručuje da je vrijeme da razgovaramo o zabrani rada nedjeljom.

"Smatram da je nužno zabraniti rad nedjeljom u određenim djelatnostima, kako bi pritisak na radnicima bio manji. Za to nam je potrebna zakonska inicijativa, ali takav zakon se ne može donijeti odjednom. Potrebno je da konsultujemo sve na koje bi ovakva odluka mogla utjecati. Nužno je čuti mišljenje sindikata, ekonomista, poslodavaca, ali prije svega glas radnika, čija se prava uporno gaze", naveo je Čengić.

Čengić kaže da mu je cilj da do kraja mandata saslušamo sve argumente i sagledamo sve perspektive ovog problema, te da parlamentarci naposljetku glasaju da li će se zabraniti rad nedjeljom. Poručuje da se odluka mora donijeti kroz dijalog u nastojanju da se izgradi zdrava ekonomija. Naglasio je da su socijaldemokrate spremne saslušati sve argumente za i protiv, ali da se mora znati da je SDP prije svega radnička partija.