Intervju
18

Irena Hadžiabdić za Klix.ba: IT stručnjaci iz Rusije neće biti uključeni u izborni proces u BiH

Razgovarao: Ervin Mušinović
Irena Hadžiabdić (Foto: Klix.ba)
Irena Hadžiabdić (Foto: Klix.ba)
Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić kazala je u intervjuu za Klix.ba kako nisu tačne tvrdnje da u BiH dolaze IT stručnjaci iz Rusije koji će biti uključeni u ovogodišnji izborni proces. Sa Hadžiabdić smo razgovarali o izmjenama Izbornog zakona BiH, oktobarskim izborima, ali i o broju umrlih osoba čija se imena nalaze u evidencijama Centralnog biračkog spiska.

Parlamentarna skupština BiH još uvijek nije uskladila odredbe Izbornog zakona BiH s odlukom Ustavnog suda BiH. Koliko ovo otežava posao Centralnoj izbornoj komisiji BiH kada je riječ o raspisivanju Općih izbora 2018. godine?

U ovom trenutku, prema važećem Izbornom zakonu BiH, ne postoje nikakve zakonske smetnje za raspisivanje Općih izbora 2018. godine u BiH, naprotiv, postoji zakonska obaveza Centralne izborne komisije BiH da u roku od 150 dana prije dana izbora donese odluku o održavanju izbora. Centralna izborna komisija BiH će u skladu s ovim zakonskim odredbama početkom maja ove godine raspisati Opće izbore u BiH.

Ako ne budu usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH može kroz podzakonske akte riješiti problem izbora delegata u domovima naroda. Ukoliko do toga dođe, da li će se rezultati općih izbora moći implementirati?

Mi očekujemo da će Parlamentarna skupština BiH usvojiti neophodna zakonska rješenja za uspostavu Doma naroda Parlamenta FBiH. Implementacija konkretne odluke Ustavnog suda BiH nije u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH, i to smo ponovili više puta.

Kakav je vaš stav u vezi s izmjenama izbornog zakonodavstva u dijelu koji se odnosi na uvođenje savremenih tehnologija prilikom glasanja na izborima?

Centralna izborna komisija BiH još od 2012. godine uporno zagovara uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH. Podržavamo svako provodivo rješenje koje ide u tom pravcu.

Velike svjetske sile imaju ogromne probleme s miješanjem stranih zemalja (preciznije Rusije) u izborne procese. Kakva je vjerovatnoća da do toga dođe i u BiH? Imamo li kapacitete da se odbranimo od potencijalnih prijetnji poput hakerskih napada?

U javnost su iznesene neistinite optužbe da Centralna izborna komisija BiH dovodi IT stručnjake iz Ruske Federacije. Angažman IT stručnjaka koji bi bili podrška našem IT odsjeku dogovaramo već mjesecima s Misijom OSCE-a u BiH. Na taj način, pored ostalog, želimo da unaprijedimo naše kapacitete u pogledu maksimalne sigurnosti.

Centralna izborna komisija nedavno je razmatrala Informaciju o broju umrlih osoba čija se imena nalaze u evidencijama Centralnog biračkog spiska. Iz 40 općinskih/gradskih izbornih komisija nije stigao traženi izvještaj. Da li su u međuvremenu izvještaji dostavljeni i kakvo je trenutno stanje?

Općinskim i gradskim izbornim komisijama smo ostavili dodatni rok do 28. marta. U međuvremenu je blizu 500 imena umrlih osoba brisano iz Centralnog biračkog spiska nakon što je CIK BiH razmatrao informaciju o broju umrlih osoba na biračkim spiskovima, što je pozitivan pomak.

Centralna izborna komisija BiH je usvojila nekoliko zaključaka među kojima su: da se sačini analiza razmatrane informacije koja će biti dopunjena nedostajućim podacima iz 40 općina/gradova, da se organizira sastanak s nadležnim ministarstvima unutrašnjih poslova i Agencijom za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) u vezi s ažuriranjem biračkih spiskova, da se unutar Sekretarijata Centralne izborne komisije BiH formira poseban tim koji će biti zadužen za analizu stanja Centralnog biračkog spiska i da se poduzmu i druge mjere u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH. U toku je realizacija ovih zaključaka. Vjerujemo da ćemo nakon svega ovoga imati ažurnije biračke spiskove, jer su ove aktivnosti bile u fokusu Centralne izborne komisije BiH i cijele 2017. godine.

I ovom prilikom pozivamo nadležne organe da kontinuirano ispunjavaju svoju zakonsku obavezu u pogledu vođenja evidencija umrlih osoba i ažuriranja tih podataka.