Poruka iz Sarajeva
115

Iranski šef diplomatije za stanje u svojoj zemlji krivi SAD: Tvrdi da nijednu osobu nije ubila policija

S. Š.
Amir Abdollahian, šef diplomatije Irana (Foto: I. L./Klix.ba)
Amir Abdollahian, šef diplomatije Irana (Foto: I. L./Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Amir Abdollahian stigao je danas u diplomatsku posjetu Sarajevu, a nakon zajedničke konferencije sa ministricom Biserom Turković je odgovarao na pitanja novinara.

Jedno pitanje novinara odnosilo se na dešavanja koja potresaju Iran protekla dva mjeseca, a riječ je o masovnim protestima koji su pokrenuti nakon smrti djevojke Mahse Amini u pritvoru moralne policije.

U krvavim protestima, prema medijskim navodima, ubijeno je više od 300 osoba.

Abdollahian je odgovorio da je prvenstveno riječ o utjecaju Sjedinjenih Američkih Država i želji da "zavladaju" u Iranu.

"Što se tiče proteklih dešavanja u Iranu, dio njih se odnosi na mirne zahtijeve građana. Ja vas pozivam da dođete i vidite stanje u Iranu. Ono čemu smo svjedočili proteklih osam sedmica jeste vrhunac stranog utjecaja, izazivanje nereda i planiranje terora", odgovorio je Abdollahian.

Kazao je kako ono što se plasira putem medija nije reflekcija stvarnog stanja u Iranu, a da je virtuelna atmosfera kakva se stvara slična onoj od prije nekoliko godina u Iraku.

"Kako bi vam bilo jasnije - sugerirat ću vam da se sjestite na dešavanja u Iraku od prije nekoliko godina. To su bila dešavanja usmjerena od nekih inostranih utjecaja. SAD nisu bile zadovoljne vladom Adila Abdul-Mahdija, vršile su pritisak i pripremale teren da dođe do pada te vlasti. On je podnio ostavku i sa stanovišta Amerikanaca, njegova vlada je pala", poručio je Abdollahian i za kraj dodao:

"Ono što vi vidite u virtualnoj atmosferi liči na taj period u Iraku. Govorim vam kao neko ko predaje na univerzitetu u Teheranu i redovno sam u kontaktu sa studentima. Ni jedna osoba u Iranu nije stradala usljed pucanja od policije ili snaga sigurnosti", riječi su Amira Abdollahiana.