BiH
1

Iranci na ulicama pozdravili pregovaračku delegaciju iz Ženeve

Anadolija
Više stotina građana iranske prijestolnice Teherana dočekalo je pregovaračku delegaciju svoje zemlje na čelu sa ministrom vanjskih poslova Muhammedom Cevadom Zarifom, koja se vratila sa pregovora iz Ženeve, gdje je postignut dogovor između zvaničnog Teherana i svjetskih sila u vezi sa iranskim nuklearnim programom.

Građani su transparentima i sloganima podrške pozdravili Zarifa i delegaciju Irana, a među porukama podrške iranskoj vladi isticale su se one poput "Dobro došao ambasadore mira" i "Neumorni pomagači revolucije".

U kratkoj izjavi medijima na aerodromu u Teheranu Zarif je rekao kako su zapadne sile ranije pokušale sve pogrešne načine naspram Irana i da su sada uz međusobno poštivanje učinjeni pozitivni pomaci.

"Najvažnije je da je danas priznato iransko pravo na nuklearni program", istakao je.

Zemlje članice grupe P5+1 i Iran postigli su u Ženevi dogovor o iranskom nuklearnom programu.

Pregovori Irana i Grupe 5+1, SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, ušli su u delikatnu fazu kada su pregovarači pristupili posljednjim prijedlozima nacrta sporazuma kojim bi se ograničio nuklearni program Irana u zamjenu za ublažavanje međunarodnih sankcija toj zemlji.