BiH
0

Iran spreman podijeliti raketne sisteme s drugima

FENA
Iran je spreman podijeliti svoje raketne sisteme s prijateljima i susjedima, izjavio je glavnokomandujući Revolucionarne garde Jahja Rahim Safawi.

"Dali bismo naše raketne sisteme prijateljskim i susjednim zemljama", rekao je kasno u nedjelju uvečer Safawi iranskoj televiziji na arapskom jeziku Al-Alam.

Kako u ponedjeljak prenosi Reuters, Safawi je upozorio da iranska garda ima hiljade vojnika obučenih za samoubilačke napade u slučaju da Iran bude ugrožen, ali je ocijenio da do američkog napada vjerovatno neće doći.

"U sadašnjim okolnostima Amerikanci su umiješani u Afganistan i iračku močvaru, tako da ne predviđamo nikakav američki vojni napad", ocijenio je Safawi.

"Iran ima vlastitu odbranu i snagu odvraćanja i malo je vjerovatno da će nam Amerika uzrokovati probleme. Oni znaju da Iran ima rakete dometa 2.000 kilometara koje će ugroziti njihove interese", dodao je Safawi.

Revolucionarna garda je u četvrtak, na početku desetodnevnih vojnih vježbi, saopćila da je ispalila rakete "shahab" sa kasetnim bojevim glavama. Stručnjaci tvrde da "shahab 3" ima maksimalan domet od 2.000 kilometara i može pogoditi Izrael i američke baze u Zalivu.

"Imamo oružje za koje drugi ne znaju. Posjedujemo oružje kojim se ne razmećemo, ali ćemo to učiniti u idućim manevrima", najavio je Safawi ne navodeći pojedinosti.

Revolucionarna garda ne zavisi samo od svoje tehnološke moći, već ima hiljade dobrovoljaca koji su spremni na široke operacije mučeništva, rekao je Safawi, dodajući da su oni "profesionalci, obučavaju se i imaju duha", prenio je Reuters iz njegove izjave na jeziku farsi.

Smatra se da Iranci proteklih godina nisu direktno učestvovali u samoubilačkim bombaškim napadima, podsjeća Reuters. Ali SAD optužuje Iran da je država koja potpomaže terorizam, što Teheran odbacuje.