{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iran i mirovne operacije – glavne teme na dnevnom redu Vijeća sigurnosti

F
31.1.2006. u 10:29
0
0
Iran i mirovne operacije – glavne teme na dnevnom redu Vijeća sigurnosti
0
Iran i mirovne operacije – glavne teme na dnevnom redu Vijeća sigurnosti
Sjedinjene Države će u februaru predsjedavati Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, a američki ambasador pri Ujedinjenim narodima očekuje da će Iran i mirovne operacije biti glavna pitanja na dnevnom redu Vijeća.
Američki ambasador pri UN-u John Bolton izrazio je uvjerenje da je glavni zadatak Vijeća sigurnosti u nadolazećem razdoblju da bude učinkovitije u borbi protiv širenja oružja masovnog uništenja te u učešću u globalnoj borbi protiv terorizma.

“Mislim da ćemo u tom smislu u februaru imati značajan test, a to je rješavanje krize nastale iranskim programom nuklearnog oružja. Nadamo se da će Međunarodna agencija za atomsku energiju preporučiti da se o tome povede rasprava u Vijeću sigurnosti”, rekao je.

Bolton očekuje da će, u tom slučaju, uloga Vijeća biti da pojača ovlasti Međunarodne agencije za atomsku energiju kako bi se Iran navelo da ispuni svoje međunarodne obveze.
John Bolton ocjenjuje da će prvi korak biti da se pozove Iran na ispunjavanje zahtjeva iz postojećih rezolucija Međunarodne agencije za atomsku energiju, a koje Iran stalno krši. Izrazio je i uvjerenje da će Vijeće sigurnosti i agencija za atomsku energiju blisko surađivati.

Ambasador Bolton dodaje kako nema jamstava da će se o pitanju iranskog nuklearnog programa povesti rasprava u Vijeću sigurnosti. No šta god da se dogodi, američki diplomat očekuje oštro protivljenje Irana.

“Iranci će prijetiti u sljedećih nekoliko sedmica, pokušat će nam zamazati oči i zbuniti. Pretvaraće se da će ispuniti svoje obaveze i da su zainteresovani za pregovore. Ono za što su oni doista zainteresovani jest ono što rade u posljednjih gotovo 20 godina, a to je strateška odluka da se domognu nuklearnog oružja. Mi to ne možemo dopustiti”, kazao je.

Ambasador Bolton naveo je dugačak popis američkih prioriteta, no Vijeće će se, kako je rekao za Glas Amerike, veći dio februara baviti pitanjima mirovnih operacija.

Ujedinjeni narodi trenutno imaju 18 mirovnih operacija u kojima učestvuje oko 80 hiljada vojnika. Neke mirovne operacije, poput onih na Obali bjelokosti, na Haitiju te u Etiopiji i Eritreji redovno se nalaze na dnevnom redu Vijeća. Američki ambasador dovodi u pitanje potrebu za tolikim brojem mirovnih misija tvrdeći da su Ujedinjeni narodi 'previše rastegnuti'.

Ambasador Bolton takođe se nada da će iskoristiti ulogu predsjednika Vijeća sigurnosti kako bi skrenuo pozornost na reforme. On predviđa da će jedan od glavnih događaja u februaru biti objavljivanje izvještaja koje su zatražili svjetski čelnici na samitu u septembru prošle godine, a u kojem će se evaluirati sve akcije Ujedinjenih naroda od njihovog osnutka prije 60 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: