BiH
0

Iran će nastaviti izgradnju reaktora usprkos odluci IAEA

FENA
Iran je u četvrtak saopćio da planira ubrzati izgradnju reaktora za tešku vodu u nuklearnoj elektrani u Araku, oko 200 kilometara južno od Teherana, usprkos odbijanju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da mu pruži tehničku pomoć.

Vijeće guvernera IAEA-e odbacilo je u četvrtak u Beču zahtjev Irana za pružanje tehničke pomoći za izgradnju reaktora u Araku zbog sumnje da ta zemlja radi na razvoju nuklearne bombe, saopćio je neimenovani diplomat sa sastanka, prenijele su agencije.

Zahtjev Irana će ipak moći da bude revidiran u budućnosti, a kao kompromisno rješenje Vijeće guvernera je odobrilo pružanje tehničke pomoći za ostalih sedam nuklearnih projekata jer je procijenjeno da ne predstavljaju opasnost.

Iranski ministar vanjskih poslova Manuchehr Mottaki ocijenio je da je IAEA po zakonu obavezna pružiti tehničku pomoć Iranu, koji je potpisnik Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT).

"Dužnost je IAEA-e da pomogne. Ako pomognu, to ćemo cijeniti, a ako ne, mi ćemo nastaviti sami", rekao je Mottaki novinarima.

Iran tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen u mirnodopske svrhe radi rješenja naraslih energetskih problema zemlje, dok zapadne zemlje strahuju da Teheran pravi atomsku bombu. U Iranu to uporno demantuju.