Stranka za BiH
0

"Inzkova odluka je udar na vladavinu prava"

FENA
Odluka o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima, kojom nije predviđen njihov ostanak u Odjelu za organizirani kriminal, predstavlja udar na vladavinu prava u BiH i kapitulaciju međunarodne zajednice pred ucjenama i prijetnjama kriminalnih političkih skupina i pojedinaca.

Ovo je sinoć ocijenjeno na sjednici Izvršne komisije Stranke za BiH, na kojoj je razmatrana aktuelna politička situacija, pogotovo u svjetlu posljednjih poteza visokog predstavnika.

Kako je saopćeno iz ove stranke, na sjednici je istaknuto da je ta odluka ohrabrenje za sve koji se bave ili planiraju baviti kriminalnim radnjama.

Stranka za BiH, kako navodi, uvažava stručnost i dobre namjere domaćih sudija i tužioca, ali naglašava da je međunarodni faktor neophodan da bi se prevazišlo nepovjerenje koje još vlada, politizacija i pritisci na pravosuđe od kojih su međunarodne sudije i tužioci znatno više zaštićeni.

Ova stranka također podsjeća na fašističke izjave Milorada Dodika da "ne vjeruje sudijama muslimanima" te upozorava na opasnost koja BiH prijeti u svjetlu takvih izjava i istovremenom odlasku međunarodnih sudija i tužilaca.

Također, Stranka za BiH smatra da "pisanje Dnevnog avaza, koji dezinformacijama i neistinama u vezi s projektima stranih ulaganja odvlači pažnju javnosti, idu naruku samo onim krugovima koji su se zbog vlastitih kriminalnih radnji otvoreno ili potajno pribojavali i protivili međunarodnom prisustvu u pravosudnim institucijama BiH".

Stranka za BiH navodi da bez stranih investicija i ulaganja ne može biti izlaska iz finansijske krize, ekonomskog razvoja BiH, ni novih zapošljavanja.

Ističe da je kroz nadležne institucije, te uvijek u skladu sa zakonskim propisima, dosad inicirala i uspješno realizirala kako projekte ulaganja u BiH, tako i upošljavanje naših kapaciteta u inozemstvu u korist bh. privrednih subjekata i građana BiH.

"Stoga napadi Dnevnog avaza na sve projekte koje je SBiH predložila ili pokrenula s pravom dovode do pitanja za čije interese radi spomenuta medijska kuća", navodi Stranka za BiH u saopćenju za javnost.

Istovremeno, poziva nadležne vlasti i međunarodnu zajednicu da osujeti nezakonito zaposjedanje frekvencija od Radio-televizije Republike Srpske, ignorišući upozorenja državne Regulatorne agencije za komunikacije.

Što se tiče odluke visokog predstavnika o izmjeni Statuta Grada Mostara, u ovoj stranci napominju da su prije više od četiri godine naporno radili na izradi i usvajanju tog statuta, a kojim je Mostar definiran kao jedinstvena administrativna cjelina ravnopravnih građana i naroda koji žive u njemu.

Stranka za BiH još, kako se navodi, analizira spomenutu odluku visokog predstavnika i njene potencijalne efekte, ali upozorava da odustajanje od jednom usvojenih i dogovorenih dokumenata predstavlja kompromitovanje principa, kao što je prečesto slučaj sa samim Dejtonskim sporazumom.