Milorad Živković
0

"Inzkov oštar pristup je pogrešan"

SRNA
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković ocijenio je da je pismo koje je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) i zatražio od nje da do 11. juna proglasi ništavnim svoje zaključke o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH i time spriječi njihovo stupanje na snagu - oštro intonirano i neprimjereno.

"To pismo pokazuje da smo se vratili u vrijeme Paddyja Ashdowna", rekao je Živković, dodavši da je takav Inzkov pristup pogrešan i da će imati samo kontraefekat.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma istakao je da se ne mogu osuđivati ljudi koji žele da BiH vrate u okvire Dejtonskog sporazuma i Aneksa 4 Ustava BiH. 

"Ako smatraju da je kršenje Ustava to što neko želi da ocijeni ustavnost određenog zakona ili to što neko Ustavnom sudu uputi zakone koje je nametnuo visoki predstavnik, a za koje se smatra da su izašli iz Ustava BiH, onda ti visoki predstavnici ne treba da rade svoj posao", poručio je Živković. 

Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko zatražio je da Narodna skupština RS do 11. juna proglasi ništavnim svoje zaključke o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH i time spriječi njihovo stupanje na snagu.	

"Mišljenje Vlade RS i zaključci Narodne skupštine dovode u zabludu, pogrešni su i stoga neprihvatljivi", tvrdi Inzko u pismu koje Srna posjeduje. 

Narodna skupština u zaključcima u vezi s Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH tvrdi da prenošenje nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan.