{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Inzkov oštar pristup je pogrešan"

S
29.5.2009. u 16:47
0
34
"Inzkov oštar pristup je pogrešan"
0
"Inzkov oštar pristup je pogrešan"
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković ocijenio je da je pismo koje je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) i zatražio od nje da do 11. juna proglasi ništavnim svoje zaključke o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH i time spriječi njihovo stupanje na snagu - oštro intonirano i neprimjereno.
"To pismo pokazuje da smo se vratili u vrijeme Paddyja Ashdowna", rekao je Živković, dodavši da je takav Inzkov pristup pogrešan i da će imati samo kontraefekat.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma istakao je da se ne mogu osuđivati ljudi koji žele da BiH vrate u okvire Dejtonskog sporazuma i Aneksa 4 Ustava BiH.

"Ako smatraju da je kršenje Ustava to što neko želi da ocijeni ustavnost određenog zakona ili to što neko Ustavnom sudu uputi zakone koje je nametnuo visoki predstavnik, a za koje se smatra da su izašli iz Ustava BiH, onda ti visoki predstavnici ne treba da rade svoj posao", poručio je Živković.

Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko zatražio je da Narodna skupština RS do 11. juna proglasi ništavnim svoje zaključke o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH i time spriječi njihovo stupanje na snagu.

"Mišljenje Vlade RS i zaključci Narodne skupštine dovode u zabludu, pogrešni su i stoga neprihvatljivi", tvrdi Inzko u pismu koje Srna posjeduje.

Narodna skupština u zaključcima u vezi s Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH tvrdi da prenošenje nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: