{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko: "Značaj i podrška butmirskom procesu"

S
19.10.2009. u 16:23
0
2
Inzko: "Značaj i podrška butmirskom procesu"
0
Inzko: "Značaj i podrška butmirskom procesu"
Foto: Reuters
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko pozdravlja nastavak butmirskog dijaloga između političkih lidera u BiH, pod okriljem Evropske unije i SAD-a, te pruža punu podršku ukupnom procesu približavanja Bosne i Hercegovine evroatlantskim integracijama, saopšteno je danas iz OHR-a.
"Vidljiv je visok stepen pažnje međunarodne zajednice, koju pružaju kako EU tako i SAD, što samo potvrđuje njihove stalne napore u pružanju pomoći procesima integracije Bosne i Hercegovine. Ovu priliku treba iskoristiti, jer ovo je najveća podrška jednom konkretnom naporu nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bosanskohercegovački lideri moraju shvatiti značaj ovog trenutka i dati sve od sebe da dođe do uspjeha. Oni to duguju građanima i ovoj zemlji”, podsjetio je Inzko.

Uspjeh u Butmiru bi olakšao predstojeći sastanak PIC-a u novembru, na kojem bi se razgovaralo o zatvaranju OHR-a i njegovoj transformaciji u ojačani ured EUSR-a. U tom pogledu, OHR/EUSR, pored političke podrške, pruža i veoma konkretnu stručnu podršku ovom procesu. Butmirski proces je važan korak i on može povesti Bosnu i Hercegovinu u članstvo u NATO i EU, što će osigurati prosperitetnu budućnost za ovu zemlju.

"Uspjeh bi donio novu nadu i optimizam građanima ove zemlje. Oni to trebaju i to zaslužuju. Oni koji ovo ne omoguće treba da odgovaraju građanima ove zemlje”, zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: