{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko: Zašto se Dan RS-a ne bi obilježavao 21. novembra

Klix.ba
21.1.2018. u 13:44
160
164
Inzko: Zašto se Dan RS-a ne bi obilježavao 21. novembra
160
Inzko: Zašto se Dan RS-a ne bi obilježavao 21. novembra
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko u intervjuu za dnevni list Danas između ostalog je govorio i o Danu RS-a i predložio vlastima tog entiteta da za datum obilježavanja izaberu 21. novembar.
"Niko unutar međunarodne zajednice, uključujući i mene, nije protiv toga da RS ima svoj dan. Naprimjer, 21. novembar, dan kada je potpisan Dejtonski sporazum 1995, koji se, uostalom, već obilježava u RS-u. Ali to se mora organizovati u skladu sa pravnim okvirom i bez diskriminacije. Ustavni sud BiH je procijenio ustavnost obilježavanja 9. januara kao Dana RS i utvrdio da je to neustavno. Vladavina prava je kamen temeljac demokratije i to znači da su odluke suda konačne i obavezujuće. Nepoštivanje vladavine prava stavlja vas na pogrešnu stranu zdravog razuma, kao i na pogrešnu stranu evropskih vrijednosti. To čovjeku oduzima pravo da se zove legalistom ili da tvrdi da njeguje evropske demokratske vrijednosti", jasan je Inzko.

Na pitanje o optužbama za "srbofobiju" rekao je da su one smiješne i da nema loših naroda te da se u njegovim izvještajima Vijeću sigurnosti UN-a jednako govori o problemima u FBiH kao i u RS-u.

U narednom periodu, s obzirom na predizborno raspoloženje, očekuje dosta političkog aktivizma i negativne retorike, što će, kako kaže, usporiti tempo reformi i utjecati na političku klimu.

"To BiH sebi ne može priuštiti i to njenim građanima sigurno nije potrebno", rekao je Inzko.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: