Sastanak u Vladi FBiH
0

Inzko zadovoljan razvojem BiH nakon rata

FENA
Prvi zvanični susret premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića i dopremijera Vjekoslava Bevande i Gavrila Grahovca s visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU u BiH Valentinom Inzkom, danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, protekao u razmjeni mišljenja o aktuelnim pitanjima u Federaciji BiH i prioritetnim zadacima Federalne vlade.

U pozdravnom obraćanju visoki predstavnik je izrazio zadovoljstvo onim što je Bosna i Hercegovina postigla u poslijeratnom razvoju u šta se i osobno uvjerio ponovnim dolaskom u našu zemlju, nakon višegodišnje pauze. Tokom razgovora je sa zanimanjem saslušao izlaganja čelnika Federalne vlade koji su obrazložili njena opredjeljenja i napore da se osigura što ravnomjerniji razvoj svih dijelova i sredina u Federaciji BiH i jednakopravan tretman građana u svim kantonima.

Ukazano je i na probleme u pogledu složenog ustavnog uređenja Federacije, budući da u mnogim oblastima koje direktno utiču na kvalitet života građana, nadležnost imaju kantoni. U tom kotekstu, dat je osvrt na rezultate i ukupan ambijent u kojem se donose odluke, kako u Vladi, tako i u Parlamentu FBiH.

Dio razgovora odnosio se na korake u okviru ključnih ekonomskih reformi, uz ocjenu da ekonomska kriza ne smije uticati na tempo započetih reformi, neophodnih za razvoj i napredak Bosne i Hercegovine. Posebna pažnja posvećena je potrebi stabiliziranja finansijskih tokova i pripremi rebalansa budžeta Federacije BiH do polovine maja, što će ujedno biti i platforma za razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom, uz čiju pomoć treba provesti restrukturiranje javne potrošnje.

Ukazano je da je Vladi Federacije BiH neophodna pomoć i podrška Ureda visokog predstavnika u BiH u reformi javne uprave i izmjeni postojećih zakona koji onemogućavaju efikasno upravljanje ljudskim resursima. Isto tako, neophodno je pojednostaviti sistem javnih nabavki radi intenziviranja javnih investicija koje su, prema ocjeni premijera Brankovića, ključne za razvoj i osigurati značajniji medijski prostor za prezentaciju Vladinih planova i programa, uz mogućnost da se od predstavnika Federalne vlade obrazlože javnosti pojedini potezi i mjere, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.