Nakon ostavke u OHR-u
416

Inzko za Klix.ba: Četiri puta sam u kabinetu Angele Merkel molio da se više posvete BiH

D. Be.
Inzko poručio građanima da u BiH ima dovoljno mjesta za sve (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Inzko poručio građanima da u BiH ima dovoljno mjesta za sve (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Valentin Inzko jučer je, kao grom iz vedra nebo, podnio ostavku na funkciju visokog predstavnika u BiH. Iako se njegov odlazak očekivao, odluka je donesena bez posebne najave zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Na pitanje kako je došlo do jučerašnjeg podnošenja ostavke te istovremeno imenovanja Christiana Schmidta za njegovog nasljednika Inzko je kazao da je u Njemačkoj bio 12 puta, a od toga četiri puta u kabinetu kancelarke Angele Merkel.

"Moja poruka je uvijek bila ista, Molio sam njemačke partnere da posvete više pažnje Bosni Hercegovini i Balkanu uopšte. Naravno, krenuo je i Berlinski proces i još neke druge stvari. Ne zbog mene, ali su moje zalaganje i moj doprinos registrovani. Još od oktobra sam u redovnom kontaktu sa gospodinom Schmidtom i barem za mene, njegova nominacija nije bila iznenađenje", kazao je.

Protiv imenovanja Christiana Schmidta bila je Ruska Federacija, što je i naglašeno u saopćenju PIC-a. Pitali smo Inzka da li Rusi mogu sada blokirati imenovanje i da li je potrebna potvrda Vijeća sigurnosti UN-a?

"Novog visokog predstavnika je jučer imenovao Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira i on će dužnost će preuzeti 1. avgusta. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija će biti informisan o odluci Upravnog odbora", rekao je.

Inzko odlazi, a iako je tražio da se oduzmu odlikovanja ratnim zločincima Narodna skupština RS-a nije pozitivno odgovorila na njegov zahtjev.

"Još uvijek postoji mogućnost domaćeg rješenja prije mog odlaska. Evo, upravo ovih dana Njemačka se izvinjava za genocid u Namibiji prije sto godina. Neću ništa upoređivati, ali veoma je važno da se stvari korektno i pošteno odrade. Bez obzira ko je u pitanju, da li su to Nijemci, Austrijanci ili narodi na ovim područjima", poručio je.

Na kraju pitali smo Inzka za poruku građanima Bosne i Hercegovine.

"Vjerujte u Bosnu i Hercegovinu, u njoj ima mjesta za sve, a kad čeljad nije bijesna, kuća nije tijesna. BiH je najveći izvoznik talenata - ministara u Evropi, i ja sam siguran da će jednog dana oni moći i kod kuće pokazati svoje talente. Tada će Bosna i Herzegovina biti Švicarska Balkana. Sve mogućnosti postoje", zaključio je.

Podsjetimo, njemački diplomata Christian Schmidt će 1. augusta preuzeti funkciju visokog predstavnika u BiH.