BiH
0

Inzko uputio novo pismo funkcionerima RS-a

SRNA
Valentin Inzko, (Foto: OHR)
Valentin Inzko, (Foto: OHR)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio je novo pismo funkcionerima Republike Srpske u vezi sa zaključcima Narodne skupštine RS o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na BiH, potvrdio je Srni portparol OHR-a Mario Brkić.

"Visoki predstavnik je pismo uputio juče, ali OHR ne želi dalje da komentariše tu korespondecniju", rekao je Brkić.

Na pitanje da li će se visoki predstavnik odazvati pozivu predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića da posjeti Banjaluku i direktno se obrati poslanicima, Brkić je kratko rekao da Inzko "nastavlja komunikaciju sa vlastima RS".

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić uputio je 4. juna pismo visokom predstavniku u BiH i pozvao ga da se obrati poslanicima skupštine RS, te da sa njima uspostavi komunikaciju u vezi sa razrješenjem stavova koji se tiču zaključaka parlamenta o Informaciji o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH.

Predsjednici i predstavnici parlamentarnih stranaka iz RS na sastanku 3. juna sa predsjednikom Srpske Rajkom Kuzmanovićem jednoglasno su odlučili da pozovu visokog predstavnika da razgovara sa predstavnicima Narodne skupštine RS, a ako treba i sa predsjednikom RS i predsjednikom Vlade RS Miloradom Dodikom kako bi se razjasile nesuglasice.

Narodna skupština RS usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa RS na institucije BiH u kojima se, između ostalog navodi, da prenošenje nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavno.

Inzko je 25. maja uputio pismo zvaničnicima RS u kojem je naveo da su za zaključci parlamenta Republike Srpske o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH neprihvatljivi i zatražio da ih Narodna skupština RS do 11. juna proglasi ništavnim i time spriječi njihovo stupanje na snagu.