{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko upotrijebio bonska ovlaštenja

S
8.6.2009. u 14:14
0
34
Inzko upotrijebio bonska ovlaštenja
0
Inzko upotrijebio bonska ovlaštenja
Himzo Đonko
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko donio je odluku kojom se smjenjuje direktor Policije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Himzo Đonko.
Smjena Đonke je prvi slučaj da je Inzko upotrijebio bonska ovlaštenja.

Đonko je potvrdio Srni da je dobio odluku visokog predstavnika o njegovoj smjeni i da će da je ispoštuje.

"Pospremam svoju kancelariju i danas 'svijetlog obraza' odlazim kući, jer znam da sam radio u skladu sa zakonom", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje šta je razlog za smjenu, Đonko je rekao da sumnja da iza svega stoje "politička mešetarenja".

Iz OHR-a se još čeka zvanična potvrda ove informacije.

Kako se nezvanično saznaje, u odluci o smjeni navedeno je više razloga među kojima je to da Đonko nije ispunio zakonske uslove za imenovanje na svoj sadašnji položaj, jer je obavljeno na osnovu falsifikovanih dokumenata.

Do sada se spekulisalo o tom da je Đonko falsifikovao podatke o radnom stažu i da je prikazao manje staža da bi mogao biti imenovan na ovu funkciju.

Kao razlog za smjenu navedeno je i da je Đonko postupao izvan svojih ovlaštenja kako bi imenovao policijske službenike na ključne položaje, kao i da je zloupotrijebio službeni položaj time što je prijetio krivičnim istragama svojim političkim protivnicima.

Đonko je nedavno podnio krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova HNK Zorana Krešića.

U obrazloženju o smjeni Đonke navodi se da je on "angažovao lica da upute prijetnje fizičkim nasiljem osoblju OHR-a u nastojanju da opstruiše istragu o zloupotrebi svog službenog položaja".

Mediji su nedavno objavili da je Đonko preko svog rođaka prijetio zamjeniku visokog predstavnika u BiH Raffiju Gregorianu, te da je iz svoje kancelarije izbacio osoblje OHR-a.

Inzko u obrazloženju smjene navodi da smatra da je Himzo Đonko "opstruisao aktivnosti na jačanju vladavine prava u BiH i da je neposredno ugrozio provođenje Dejtonskog sporazuma".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: