|

Inzko u Banjoj Luci: Stranci vam više nisu potrebni

Inzko u Banjoj Luci: Stranci vam više nisu potrebni
48
Piše: G. D.
12.12.2014. u 10:26
25
komentara
48

dijeljenja
Inzko u Banjoj Luci: Stranci vam više nisu potrebni Foto: Klix.ba
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko razgovarao je danas u Banjoj Luci sa predsjednikom Narodne skupštine RS Nedeljkom Čubrilovićem. Tim povodom Inzko je istakao da je najvažniji zadatak svih političara u BiH - ekonomija.
"Želio bih da vlade u RS i u FBiH mogu biti ekonomske i da možete birati ministre koji su ekonomisti. Počelo je novo poglavlje u historiji BiH i građani moraju biti zadovoljni. Ekonomija je na prvom mjestu, a potom socijalna pitanja. Ulaganja u privredu su neophodna, ali je neophodan i ambijent koji će to omogućiti. Evropski put BiH je trasiran i sada svi trebaju raditi na tome da se ona i konačno nađe tamo", rekao je Inzko.

On je rekao da je evropska kapija otvorena za BiH, dodajući da novi uslovi nisu lakši, ali da je drugačiji njihov redoslijed. Osvrnuo se i na pitanje da li je OHR i dalje potreban u BiH:

"I ja sam za zatvaranje OHR-a u BiH. Sljedeće godine će biti 20 godina od potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma. Svi su se promijenili za tih 20 godina i vjerujem da ovdje svi mogu živjeti zajedno bez vanjskog nadzora. Dayton, naravno, i dalje mora biti rješenje, ali parlamenti moraju jače i ozbiljnije sarađivati. Ako građani ne budu zadovoljni, ovo će biti prazna zemlja", smatra Inzko.

Čubrilović je istakao da je pored ekonomije najvažniji segment budućeg djelovanja jačanje borbe protiv korupcije, kriminala i terorizma, upozoravajući da takva borba dobija sve snažnije oblike u Evropi.

"Nadam se korektnoj saradnji sa OHR-om, bez obzira na naš politički stav da su stranci ovdje završili svoj posao. Potpredsjednici NSRS bit će izabrani, nadam se, već na narednoj sjednici", rekao je Čubrilović.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...