{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Inzko treba razmotriti probleme u BHRT-u'

S
17.6.2009. u 22:19
0
16
'Inzko treba razmotriti probleme u BHRT-u'
0
'Inzko treba razmotriti probleme u BHRT-u'
Foto: Sarajevo-x.com
Udruženje "BH novinari" izrazilo je zabrinutost zbog ostavke direktora BHT Milenka Voćkića i dalje destrukcije javne televizije na nivou BiH i zatražilo od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da po hitnom postupku, objektivno i u skladu sa svojim ovlaštenjima razmotri postojeće probleme u BHRT-u i preduzme mjere koje će spriječiti rušenje javnog servisa na nivou BiH.
"Zahtijevamo da obavijestite javnost BiH šta ste preduzeli i kakve su vam buduće akcije u smjeru ustrojavanja Javnog sistema emitovanja, kao jednog od 16 uslova postavljenih pred BiH u procesu EU integracija", navedeno je u pismu Udruženja upućenom Kancelariji visokog predstavnika u BiH, Predstavničkom domu i Domu naroda parlamenta BiH.

BH novinari zahtijevaju od parlamentaraca BiH da "kao ozbiljni političari svojim postupcima prestanu rušiti Javni servis" i ističu da očekuju da konstruktivnim prijedlozima stanu u kraj "političkim uplitanjima, pritiscima i destrukciji BHRT od radikalnih predstavnika političkih partija koje participiraju u vlasti".

"Postojanje i funkcionisanje nezavisnog Javnog sistema emitovanja na nivou BiH prihvatile su sve zemlje utemeljene na demokratskim načelima. Očekujemo od najvišeg zakonodavnog tijela BiH - parlamenta BiH i Kancelarije visokog predstavnika, koji je pruzeo posebna ovlaštenja u uspostavljanju PBS, da takvu šansu konačno pruže i građanima BiH", naglašeno je u pismu, koje je potpisala generalni sekretar BH novinari Borka Rudić.

Udruženje "BH novinari" ocijenilo je da je odlazak Milenka Voćkića iznuđen čin i izraz nepristajanja na oduzimanje ingerencija za odgovorno obavljanje direktorske dužnosti.

Ovo udruženje smatra da su na ovu ostavku uticali "parlamentarci u Domu naroda i Predstavničkom domu, ali i ključni ljudi u nadležnim komisijama oba doma svojim /ne/činjenjem, blokadama u razmatranju važnih pitanja i donošenju odluka o BHRT-u, skretanjem važnih akcija u vezi sa BHRT-om na priču o kriminalu i stečaju i ovu medijsku kuću doveli su u apsurdnu situaciju, a njene zaposlenike i menadžment u ponižavajući položaj".

"Svi vi zajedno, uključujući i Upravni odbor BHRT-a, stojite iza ove ostavke. Udruženje 'BH novinari' smatra vas direktno odgovornim za dalju destabilizaciju BHRT-a, odgađanje uspostavljanja Sistema javnog emitovanja formiranjem korporacije i gubljenjem još jedne šanse BiH na putu prema EU integracijama", navedeno je u pismu.

Udruženje "BH novinari" smatraju da Voćkićeva ostavka predstavlja logičan slijed kontinuiranih i dugogodišnjih političkih pritisaka na ovu medijsku kuću, unutrašnje destabilizacije kroz odluke i djelovanje Upravnog odbora BHRT, te ukupno kašnjenje u uspostavljanju kompletnog sistema javnog emitovanja u BiH.

U pismu se ocjenjuje da je Voćkićeva ostavka i potvrda višegodišnjeg indolentnog ponašanja Kancelarije visokog predstavnika i njegovih službenika prema kašnjenju u uspostavljanju javnog sistema emitovanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: