Inzko traži smjenu Safeta Softića

S
SRNA
17.12.2009. u 12:33
0
9
Inzko traži smjenu Safeta Softića
0
Inzko traži smjenu Safeta Softića Foto: Arhiv
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zatražio je smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Safeta Softića, jer Bošnjaci zauzimaju tri od šest čelnih funkcija u FBiH, čime je prekršen federalni Ustav koji predviđa da predstavnici konstitutivnih naroda i ostalih ne mogu držati više od dvije od ovih funkcija.
Kao funkcije, koje treba da su ravnopravno raspodijeljene između konstitutivnih naroda, u Ustavu su navedena mjesta premijera, predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda, predsjednika Vrhovnog i Ustavnog suda, te glavnog federalnog tužioca. Bošnjaci trenutno zauzimaju mjesto premijera, predsjedavajućeg Predstavničkog doma i predsjednika Vrhovnog suda FBiH.

"Kako sama priroda pravosudnih i tužilačkih funkcija sprečava svaki politički uticaj u procesu imenovanja ili smjene, jedino je moguće izvršiti smjenu u Predstavničkom domu", navodi se u Inzkovom pismu čelnicima FBiH.

Softić je je rekao da je iznenađen što se traži njegova smjena, jer ova situacija traje sedam godina, a prije četiri mjeseca biran je novi predsjednik Vrhovnog suda i tada nije bilo reagovanja.

On je naveo da je pismo proslijedio svojoj stranci SDA i da neće čekati da bude smijenjen, nego će ispoštovati sve što odluče Ustavna komisija, Kolegijum i Predstavnički dom.

Ustavna komisija federalnog Parlamenta u ponedjeljak će zauzeti stav o Inckovom zahtjevu, a istog dana će biti održana i sjednica Predstavničkog doma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: