BiH
0

Inzko stvorio uvjete za okončanje supervizije u Brčkom

FENA
Visoki predstavnik Valentin Inzko danas je donio niz odluka kako bi osigurao da entiteti i država ispune neke od preostalih obaveza iz Konačne arbitražne odluke za Brčko nakon što je rok za rješavanje ovih pitanja, koji je postavilo Vijeće za implementaciju mira, istekao 15. septembra 2009. godine.

U devet proteklih godina, entiteti nisu uradili ništa da ispune obaveze preuzete pisanim sporazumima iz 2000. i 2001. godine. Nikada nisu poduzeti ozbiljni napori, kako tada tako ni sada, da se implementiraju entitetske obaveze u skladu sa Konačnom arbitražnom odlukom.

Odlukama donesenim danas mijenjaju se i dopunjavaju državni i entitetski zakoni o državljanstvu kako bi se osigurao mehanizam pomoću kojeg građani Distrikta mogu, ako to žele, promijeniti entitetsko državljanstvo; mijenjaju se i dopunjavaju entitetski zakoni o električnoj energiji kako bi se osigurao potreban zakonski okvir za snabdijevanje električnom energijom u Brčko Distriktu; uspostavlja se zakon na nivou BiH o raspodjeli sredstava od sukcesije, što će spriječiti raspodjelu imovine ili sredstava na štetu Brčkog, u skladu sa zakonom koji je Vijeće ministara usvojilo u ponedjeljak.

Supervizor Raffi Gregorian suspendirao je donošenje naloga supervizora o neisplaćenim dugovanjima prema Distriktu Brčko nakon što je primio obavijest gradonačelnika Brčkog da se očekuje da oba entiteta do 1. oktobra u pisanoj formi zaključe obavezujući sporazum o blagovremenom vraćanju dogovorenih iznosa.

“Mora biti očigledno da entiteti i država poštuju ove odluke, jer samo na taj način supervizor može biti u poziciji da obavijesti Arbitražni tribunal da su oba entiteta ispunila svoje obaveze u skladu sa Konačnom odlukom”, rekao je visoki predstavnik najavljujući odluke, stoji u saopćenju OHR-a.

Ovo obavještenje supervizora predstavlja posljednji potreban korak prije nego što Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira može formalno potvrditi uvjetnu odluku iz juna 2009. godine o okončanju supervizije za Brčko.