Bonska ovlaštenja
0

Inzko smijenio i Radislava Jovičića

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik Valentin Inzko donio je odluku o smjeni još jednog policijska dužnosnika zbog antidejtonskih aktivnosti, uključujući i prijetnje osobama pod međunarodnom zaštitom.

Radislav Jovičić je smijenjen sa pozicije koju je vršio u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine. On je bio načelnik Službe za operativnu podršku SIPA-e.

Inzko je jučer razriješio dužnosti policijskog komesara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Himzu Đonku koji je instruirao druge osobe da upućuju fizičke prijetnje osobama pod međunarodnom zaštitom, uključujući i pripadnike osoblja Ureda visokog predstavnika, sa namjerom da opstruira istragu oko njegove zloupotrebe položaja, navode iz OHR-a. Radislav Jovičić je, djelujući izvan zakonitog lanca komande u okviru SIPA-e, koristio osoblje i resurse SIPA-e za vršenje aktivnosti praćenja međunarodnih zvaničnika, Ureda visokog predstavnika i njegovog osoblja.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira je u martu osudio aktivnosti i izjave koje dolaze od aktera u BiH, a koje predstavljaju prijetnju osoblju OHR-a, osporavaju autoritet visokog predstavnika i Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

Uzimajući u obzir gore navedeno i činjenicu da su iscrpljeni svi redovni postupci u domaćim institucijama, visoki predstavnik ja zaključio da su Himzo Đonko i Radislav Jovičić, svojim aktivnostima prema međunarodno zaštićenim osobama, predstavljali direktnu prijetnju implementaciji Općeg okvirnog sporazuma za mir i ometali su napore na uspostavljanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini, te su stoga morali biti smijenjeni, saopćeno je iz OHR.