Nakon sjednice PIC-a
22

Inzko: "Sejdić-Finci" više nije najvažnije pitanje, već kako popuniti Dom naroda FBiH

Piše: S. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Na dvodnevnom zasjedanju članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) visoki predstavnik Valentin Inzko i njegov zamjenik Dennis W. Hearne obrazložili su zaključke sa sjednice te pokušali odgovoriti na pitanja o obavezama naše zemlje kada je riječ o presudama Evropskog suda u Strazburu, ali i izmjenama Zakona o krivičnom postupku.

Generalni zaključak je da članice PIC-a dijele zabrinutost zbog pravca kojim ide BiH te je zbog brojnih neriješenih problema istaknuta snažna podrška ulozi visokog predstavnika u našoj zemlji. Članice PIC-a su kritikovale nacionalističku retoriku pojedinih političara, uz obrazloženje da takvo ponašanje može izazvati samo nove krize u izbornoj godini.

"Potrebno je da stranke hitno počnu rješavati pitanje Izbornog zakona, kako bi se nakon oktobra moglo nastaviti raditi na socijalnim reformama. Provedba rezultata izbora će biti otežana, ako se ne riješi pitanje izbora delegata u Dom naroda. U ovoj fazi važno je osigurati dovoljno prostora za daljnje pregovore", kazao je Inzko u svom obraćanju.

Neki imaju želju da zadrže status quo

Inzkov zamjenik je kazao da se BiH prije nekoliko dana suočila s tim da upadne u veliku krizu zbog nemogućnosti da se u parlamentu koriguju sporne odredbe Zakona o krivičnom postupku.

"Neki imaju želju da zadrže status quo, ali parlament ima obavezu da radi i dalje i da prihvata amandmane. Članice PIC-a su jasne u vezi s tim šta sve treba učiniti u narednom periodu", kazao je Hearn.

Kada je riječ o stavovima međunarodne zajednice Inzko je kazao da je procijenjeno da implementacija presude "Sejdić-Finci" više nije najvažnije pitanje, već je to način na koji će biti popunjen Dom naroda FBiH, jer je potrebno sprovesti odluku Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića.

Zašto smo kritikovali HDZ i SNSD

Na pitanje zašto je međunarodna zajednica u BiH kritikovala SNSD i HDZ Inzko poručuje da je to zbog njihovog odbijanja da podrže "dobra rješenja" kada je riječ o izmjenama Zakona o krivičnom postupku.

"Da je prijedlog HDZ-a koji su uputili u proceduru usklađen s međunarodnim standardima, mi bismo i taj prijedlog podržali. Međunarodni standardi se moraju poštovati i to je jedini kriterij. Kritikovali smo SDSN i HDZ jer se oni zajedno protive ovom dobrom rješenju kada je riječ o Zakonu o krivičnom postupku. Stranka koja se zalaže za evropske vrijednosti trebala bi preuzeti odgovornost i zalagati se za to", poručio je Inzko.

Istakao je da je prijedlog SDA, koji je u Domu naroda uputio Halid Genjac, dosta bolje rješenje izmjena Zakona o krivičnom postupku, jer je usklađen sa svim standardima Evropske unije.

Dodao je da neće koristiti Bonske ovlasti, već da će bh. politički lideri morati pronaći rješenje kroz kompromis uz napomenu da je to i intencija Evropske unije.

"Potpuno sam svjestan problema, ali toliko godina nakon rata na bh. liderima je da traže rješenje. Domaće rješenje nije uvijek najbolje, ali domaće dobro rješenje je uvijek najbolje. Trenutno ne razmatramo opciju korištenja Bonskih ovlasti. Ako BiH želi biti kandidat za EU onda mora biti u stanju da postiže konsenzus. To je i politika EU, da se podržava takva politika", zaključio je Inzko uz poziv političarima da rade na postizanju kompromisa.