{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko se susreo sa španskim ministrom Moratinosom

F
21.5.2009. u 18:07
0
0
Inzko se susreo sa španskim ministrom Moratinosom
0
Inzko se susreo sa španskim ministrom Moratinosom
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko danas je u Sarajevu sa španskim ministrom vanjskih poslova Miguelom Angelom Moratinosom razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji, posebno o napretku koji je postignut, te o tome da je potrebno još mnogo uraditi kako bi se zemlja približila svom deklariranom cilju evropske i transatlantske integracije.
“Današnji boravak ministra vanjskih poslova Moratinosa u Bosni i Hercegovini, koji je uslijedio nakon zajedničke posjete potpredsjednika SAD-a Bidena i generalnog sekretara Solane početkom sedmice, jasno ukazuju na najveći stepen međunarodne pozornosti prema događajima u zemlji i prema njenoj evropskoj i transatlantskoj budućnosti”, izjavio je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU, saopćeno je iz OHR-a.

“Vlasti u Bosni i Hercegovini moraju preuzeti odgovornost za izvršavanje traženih reformi, a posebno onih koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, dodao je Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio značaj liberalizacije viznog režima za građane BiH te konstatirao da je Evropska unija Bosni i Hercegovini i drugim zemljama u regiji prezentirala jasnu mapu puta, koja uključuje poboljšanje u oblasti sigurnosti identifikacionih dokumenata, osiguravanje funkcionalnog režima imigracije i azila, jačanje kapaciteta u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te garantiranje prava pojedinaca.

“Razočaravajuće je da jedan jasan zahtjev, Zakon o kretanju i kontroli naoružanja, nije prošao u Domu naroda BiH već jučer uprkos obećanjima da će liberalizacija viznog režima biti prioritet”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Trenutni prioritet je tranzicija iz OHR-a u prisustvo predvođeno Evropskom unijom na način da budu ispunjeni ciljevi i uvjeti koje je utvrdilo Vijeće za provedbu mira.

“Iako će EU biti spremna da preuzme dodatnu odgovornost u BiH, samo Vijeće za provedbu mira ima nadležnost da donese odluku o zatvaranju OHR-a, a takva odluka neće biti donesena dok se ne ispune ciljevi i uvjeti”, naglasio je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU Inzko. Odgovornost je lidera BiH da bez odgađanja ispune preostale ciljeve i uvjete za tranziciju Ureda visokog predstavnika u Ured specijalnog predstavnika EU.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je upozorio da je krhka politička atmosfera u BiH još uvijek daleko od toga da bude pogodna za tako potrebne reforme te naglasio da negativna retorika i nacionalistički program usporavaju napredak prema EU.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU se danas susreo i s Peterom Wichertom, njemačkim državnim sekretarom za odbranu, te razgovarao o napretku u reformi odbrane i na putu Bosne i Hercegovine ka punom članstvu u NATO-u.

Bh. politički lideri su dali podršku državnom vlasništvu nad nepokretnom imovinom te državne i entitetske vlasti moraju sada usvojiti i provesti sporazum o prijenosu, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

“Politički lideri ove zemlje moraju doći do rješenja i ostaviti postrani svoje uske stranačke interese”, zaključio je Inzko.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: