BiH
0

Inzko se susreo sa španskim ministrom Moratinosom

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko danas je u Sarajevu sa španskim ministrom vanjskih poslova Miguelom Angelom Moratinosom razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji, posebno o napretku koji je postignut, te o tome da je potrebno još mnogo uraditi kako bi se zemlja približila svom deklariranom cilju evropske i transatlantske integracije.

“Današnji boravak ministra vanjskih poslova Moratinosa u Bosni i Hercegovini, koji je uslijedio nakon zajedničke posjete potpredsjednika SAD-a Bidena i generalnog sekretara Solane početkom sedmice, jasno ukazuju na najveći stepen međunarodne pozornosti prema događajima u zemlji i prema njenoj evropskoj i transatlantskoj budućnosti”, izjavio je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU, saopćeno je iz OHR-a.

“Vlasti u Bosni i Hercegovini moraju preuzeti odgovornost za izvršavanje traženih reformi, a posebno onih koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, dodao je Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio značaj liberalizacije viznog režima za građane BiH te konstatirao da je Evropska unija Bosni i Hercegovini i drugim zemljama u regiji prezentirala jasnu mapu puta, koja uključuje poboljšanje u oblasti sigurnosti identifikacionih dokumenata, osiguravanje funkcionalnog režima imigracije i azila, jačanje kapaciteta u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te garantiranje prava pojedinaca.

“Razočaravajuće je da jedan jasan zahtjev, Zakon o kretanju i kontroli naoružanja, nije prošao u Domu naroda BiH već jučer uprkos obećanjima da će liberalizacija viznog režima biti prioritet”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Trenutni prioritet je tranzicija iz OHR-a u prisustvo predvođeno Evropskom unijom na način da budu ispunjeni ciljevi i uvjeti koje je utvrdilo Vijeće za provedbu mira.

“Iako će EU biti spremna da preuzme dodatnu odgovornost u BiH, samo Vijeće za provedbu mira ima nadležnost da donese odluku o zatvaranju OHR-a, a takva odluka neće biti donesena dok se ne ispune ciljevi i uvjeti”, naglasio je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU Inzko. Odgovornost je lidera BiH da bez odgađanja ispune preostale ciljeve i uvjete za tranziciju Ureda visokog predstavnika u Ured specijalnog predstavnika EU.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je upozorio da je krhka politička atmosfera u BiH još uvijek daleko od toga da bude pogodna za tako potrebne reforme te naglasio da negativna retorika i nacionalistički program usporavaju napredak prema EU.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU se danas susreo i s Peterom Wichertom, njemačkim državnim sekretarom za odbranu, te razgovarao o napretku u reformi odbrane i na putu Bosne i Hercegovine ka punom članstvu u NATO-u.

Bh. politički lideri su dali podršku državnom vlasništvu nad nepokretnom imovinom te državne i entitetske vlasti moraju sada usvojiti i provesti sporazum o prijenosu, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

“Politički lideri ove zemlje moraju doći do rješenja i ostaviti postrani svoje uske stranačke interese”, zaključio je Inzko.