{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko se sastao sa Francom Frattinijem

S
3.6.2009. u 18:17
0
1
Inzko se sastao sa Francom Frattinijem
0
Inzko se sastao sa Francom Frattinijem
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas se u Rimu sastao sa italijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem kako bi ga informisao o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, napretku koji je zemlja postigla i prioritetima u predstojećem periodu.
Inzko je ministru Frattiniju kazao da podržava dijalog i kompromis, kakav je bio i ’prudski proces’, ali je naglasio da se moraju postići značajniji rezultati, ako se želi da ti procesi imaju stvarno i opipljivo značenje.

"Kada su u pitanju moji prioriteti, kao visokog predstavnika međunarodne zajednice, oni su usmjereni na tranziciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije, do čega može doći samo ispunjavanjem pet ciljeva i dva uslova koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira“, izjavio je Inzko.

Na današnjem sastanku u Rimu, bilo je riječi i o nedavnoj zajedničkoj posjeti potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena i visokog predstavnika EU za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku Javiera Solane Bosni i Hercegovini.

"Biden i Solana su bosanskohercegovačkim liderima prenijeli jasnu poruku da i SAD i EU podržavaju evroatlantske integracije BiH, ali da su domaće vlasti te koje moraju ispuniti svoje zadatke, počevši od ciljeva i uslova PIC-a, te da negativna retorika i negiranje države, kao što su zaključci Narodne skupštine RS usvojeni 14. maja ove godine, moraju prestati", rekao je Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Valentin Inzko, zahvalio je italijanskom ministru vanjskih poslova, Francu Frattiniju, na kontinuiranom učešću Italije u snagama EUFOR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: