SDP
0

Inzko se ne smije ponašati kao Lajčak i Schwarz-Schilling

Sarajevo-x.com
SDP najoštrije osuđuje šutnju međunarodne zajednice kada su u pitanju, kako navode u saopštenju, neustavni i antidejtonski zaključci Narodne Skupštine RS-a od 14. maja i brutalno Dodikovo rušenje vladavine prava.

"Nakon što jučer nije reagovao kako je u svojim pismima 26. maja i 5. juna najavio, Valentin Inzko je na samom početku svog mandata pokazao nedosljednost. Potpuno je besmisleno javno zahtijevati povlačenje spornih zaključaka NSRS-a a onda, nakon što Skupština odbije taj zahtjev, ne uraditi ništa", poručuju iz SDP-a i upozoravaju da "Inzkovo oklijevanje i pokazana slabost dolazi u trenutku kada Milorad Dodik, uz antidejtonsku i antibosanskohercegovačku politiku koju vodi od početka svog mandata, najozbiljnije prijeti i gazi po radu pravosudnih organa i institucija države BiH."

"Šutnja visokog predstavnika ne znači ništa drugo nego odobravanje takvog ponašanja", stoji u saopštenju za javnost ove stranke uz zahtjev visokom predstavniku da "do kraja završi posao u koji je sam krenuo, poništi zaključke NSRS, te konačno stane u odbranu institucije koju predstavlja, svog prvog zamjenika, Rafija Gregorijana, kao personifikaciju spremnosti međunarodne zajednice u borbi protiv kriminalaca."