BiH
0

Inzko se nada da će RS odustati od zaključaka

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko izrazio je nadu da će političko vođstvo Republike Srpske (RS) odustati od usvojenih zaključaka koji se tiču njegove odluke o budućem statusu preduzeća ''Elektroprenos''.

Inzko je istakao da su njegove odluke čisto ''tehničke'', navodeći da je direktoru Dušanu Mijatoviću, te Upravnom i Izvršnom odboru ove kompanije produžio mandat kako bi ona mogla dalje da funkcioniše.

Navodeći da su vlasnici ovog akcionarskog društva FBiH i RS, Inzko je naglasio da dva vlasnika treba da se dogovore o budućem razvoju tog preduzeća i izrazio nadu će premijeri RS i FBiH naći konstruktivno rješenje.

Iako je RS odbacila tu njegovu odluku, Inzko je izrazio uvjerenje da će se, ako RS još jednom razmotri situaciju i profit od tog preduzeća, dva vlasnika dogovoriti o budućnosti preduzeća.

''Za tango je potrebno dvoje. Ne može samo jedna osoba da ga igra'', rekao je  Inzko za RTRS i naglasio da dva vlasnika moraju i da odluče u slučaju da žele likvidirati kompaniju. 	

Odgovarajući na konstataciju novinara da ima mnogo preduzeća u kojima ima problema i da bi mogao da interveniše i u njima, Inzko je istakao da bi mu bilo drago da koristi bonska ovlašćenja da bi pokrenuo privredu. 

On je za ''Elektroprenos'' rekao da je to jako zdravo preduzeće koje je 2007. i 2008. godine ostvarilo profit od 55 miliona KM i 5,5 miliona KM poreza.
''Posljednjih godinu dana to preduzeće nije dobro funkcionisalo zbog neproduženih mandata  i drugih razloga. U tom preduzeća sada treba da se nalazi 150 do 170 miliona KM za buduće investicije. Mislim da to preduzeće treba održati u životu i zato sam ja produžio mandate'', naglasio je.  

On je istakao da je 1999. godine donesena odluka da se u slučaju zakonite podjele ''Elektroprenosa'' imovina te kompanije koja se nalazi u Brčko Distriktu automatski smatra imovinom distrikta, te dodao da su nekadašnji premijeri RS Dragan Mikerević i FBiH Ahmet Hadžipašić 2. juna 2005. godine na osnovu Dejtona potpisali ugovor o osnivanju ''Elektroprenosa'' i da su odgovarajući zakoni prihvaćeni u parlamentu BiH.