Reakcija iz OHR-a
0

Inzko samo podsjetio Vijeće ministara na raniju odluku

FENA
Ured visokog predstavnika pojasnio je danas, da kada je u pitanju obustava daljnje raspodjele sredstava od sukcesije, koju je ranije dogovorilo Fiskalno vijeće BiH, nije riječ o odluci visokog predstavnika Valentina Inzka.

Glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić izjavila je za Fenu da je u svom pismu visoki predstavnik samo podsjetio Vijeće ministara BiH na njihovu odluku o načinu raspodjele sredstava od sukcesije iz 2002 godine, te na činjenicu da država ne može biti isključena.

Inzko je, također, istaknuo da i građani Brčkog plaćaju poreze te da stoga i oni imaju pravo na beneficije koje dolaze putem sredstava iz sukcesije.

U vezi sa današnjim komentarima ministra finansija RS-a Aleksandra Džombića da visoki predstavnik nije imao pravo da donosi odluke u vezi sa raspodjelom sredstava od sukcesije, iz OHR-a poručuju da nije na njemu da interpretira mandat visokog predstavnika.

  • To je pitanje za visokog predstavnika i PIC, kazala je Radetić.

Odgovarajući na današnje izjave premijera RS-a Milorada Dodika, Radetić je navela da je jasno da neće biti nikakvih promjena vanjskih granica BiH.

  • Samo integralna BiH se može pridružiti Evropskoj uniji. Dayton dozvoljava poboljšanja Ustava, ali ona moraju biti zasnovana na konsenzusu, rekla je ona.

Za Dodikove komentare kada je u pitanju prenos nadležnosti, u OHR-u kažu da "nisu ozbiljni".

  • Nadležnosti o kojima on priča pripadaju državi, u skladu sa Daytonskim sporazumom, prenijela je Feni glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić.