{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko sa američkim ambasadorom za ratne zločine

F
14.10.2009. u 18:15
0
6
Inzko sa američkim ambasadorom za ratne zločine
0
Inzko sa američkim ambasadorom za ratne zločine
Valentin Inzko i Stephen J. Rapp
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko, danas se u Sarajevu sastao sa američkim ambasadorom za ratne zločine Stephenom J. Rappom.
Razgovarajući o pitanjima ratnih zločina, visoki predstavnik i ambasador Rapp su konstatirali da hapšenje i prebacivanje Ratka Mladića u Haški tribunal i dalje ostaju prioritet za Bosnu i Hercegovinu.

Inzko i ambasador Rapp su razgovarali o bh. strategiji za ratne zločine usvojenoj u decembru 2008. godine.

Visoki predstavnik je rekao da je usvajanje same strategije predstavljalo pozitivan pomak. Međutim, tokom današnjeg sastanka, konstatirao je da se strategija organičeno provodi. Potrebni amandmani na Zakon o krivičnom postupku još uvijek nisu usvojeni, a nema ni preciznih informacija o ukupnom broju slučajeva ratnih zločina koji su pod istragom u BiH.

- OHR će nastaviti da nadgleda proces provođenja strategije za ratne zločine, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

Tokom sastanka također je razgovarano o nedavnoj odluci Doma naroda BiH o neusvajanju amandmana kojima bi bio omogućen produžetak mandata stranim sudijama i tužiocima u Bosni i Hercegovini.

«Ovakvom odlukom Doma naroda, napori BiH da osnaži vladavinu zakona ozbiljno su narušeni», rekao je Inzko, saopćio je Pres-ured OHR/EUSR.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: