Slovenija
0

Inzko s ministrima Hrvatske, Slovenije i Turske

FENA
Visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas se na Bledu (Slovenija) sastao s Gordanom Jandrokovićem, Samuelom Žbogarom i Ahmetom Davutogluom, ministrima vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije i Turske.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU govorio je o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini u kontekstu procesa pristupanja Bosne i Hercegovine u EU i NATO-u. Inzko je na ovim sastancima informirao ministre vanjskih poslova o procesu tranzicije OHR-a s posebnim naglaskom na rješenje pitanja državne imovine, saopćio je OHR.

“Tranzicija OHR-a i dalje je prioritet i bosanskohercegovački lideri treba da preusmjere svoje napore na usvajanje ovih reformi, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko. Aktivnosti u vezi s pitanjem državne imovine su zapale u poteškoće u nekoliko posljednjih mjeseci. Nakon izrade popisa imovine, političari ove zemlje će imati podatke koji su im potrebni da bi mogli razgovarati o raspodjeli”.

Visoki predstavnik zahvalio je ministrima vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije i Turske na podršci koju njihove zemlje pružaju Bosni i Hercegovini. Pozvao je na podršku u pogledu napora BiH da stupi u punopravno članstvo NATO-a i EU.

Inzko je naglasio potrebu za funkcionalnim političkim dijalogom u zemlji.

“Vijeće za implementaciju mira želi vidjeti dokaze o postojanju održivog političkog dijaloga kada se bude sastao u novembru”, rekao je on.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU učestvuje u radu Bledskog strateškog foruma, koji je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije, a koji je posvećen politici u uvjetima ekonomske krize.

Valentin Inzko se danas na Bledu sastao i sa Stewartom Jonesom, zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, saopćio je Pres-ured OHR/EURS.