New York
0

Inzko razgovarao s Ban Ki-moonom o BiH

FENA
Valentin Inzko, (Foto: OHR)
Valentin Inzko, (Foto: OHR)
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko, nakon obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a, susreo se danas s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom u New Yorku kako bi ga informirao o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i prioritetima u narednim mjesecima.

“Naš kratkoročni prioritet je da se postigne brz napredak u ispunjenju uvjeta i ciljeva koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira. To je prije svega odgovornost Bosne i Hercegovine i njenih političkih lidera, koji moraju demonstrirati da su spremni preuzeti sudbinu zemlje u sopstvene ruke”, izjavio je Inzko.

On smatra i da je potrebno pokrenuti domaći proces ustavne reforme.

"Bosna i Hercegovina je počela proces evropske integracije u okviru Dejtonskog ustava, ali, kako bi postala članica EU-a, morat će povećati funkcionalnost države i njenih institucija”, kazao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Inzko je naglasio da je nedavna zajednička posjeta visokog predstavnika EU-a Javiera Solane i potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena poslužila da se prenese zajednička poruka o angažmanu EU-a i SAD-a u Bosni i Hercegovini, saopćio je Pres-ured OHR-EUSR.