BiH
37

Inzko pozvao bh. vlasti da ispune obećanje i provedu presudu Sejdić-Finci

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko pozvao je danas bh. valsti da ispune obećanje i provedu presudu Sejdić-Finci.

"Kraj godine je obično vrijeme za promišljanje, kada se osvrćemo na naše uspjehe i neuspjehe iz godine koja je pri kraju, i kada pravimo planove za budućnost. Političari u Bosni i Hercegovini imaju razloga za slavlje, ali i za razočarenje. Imali smo priliku vidjeti izuzetan napredak Bosne i Hercegovine na svom putu ka Evropskoj uniji, ali smo se tokom godine suočili i s ozbiljnim osporavanjima ustavnog poretka i institucija Bosne i Hercegovine", istakao je u izjavi Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

Postoji jedno pitanje koje, rekao je Inzko, već sedam godina ostaje neriješeno, a to je pitanje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH.

Podsjetio je da je 22. decembra 2009. godine Evropski sud za ljudska prava presudio da Bosna i Hercegovina nije osigurala pravo na ravnopravno sudjelovanje u rukovodećim tijelima za sve svoje građane, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

"Već sedam godina, politički lideri u BiH uporno tvrde kako žele izgraditi inkluzivno, tolerantno, moderno evropsko društvo, dok istovremeno neke građane tretiraju kao manje jednake od drugih. S tim se mora prestati. Dozvolite mi da vas podsjetim da je Vijeće EU zatražilo od Evropske komisije da obrati posebnu pažnju na provedbu presude Sejdić-Finci kada bude pripremala mišljenja o kandidaturi BiH za članstvo u EU. Presuda Sejdić-Finci se zasniva na principu ravnopravnosti svih građana i građanki bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, vjerska uvjerenja ili spol, a njena provedba će doprinijeti uspostavi funkcionalnog demokratskog društva. Ta obaveza neće sama od sebe nestati", poručio je Inzko te dodao da postoje određeni ohrabrujući signali.

"Predsjedništvo BiH je jednoglasno usvojilo 'Master plan' za proces integracija u EU, koji uključuje i obećanje da će presuda biti provedena do kraja januara 2017. godine. Član Predsjedništva Dragan Čović je ovo obećanje ponovio u svom pismu zvaničnicima Evropske unije. OHR pozdravlja opredjeljenje da se presuda provede, i pozivamo organe vlasti na svim nivoima da ne protraće ovaj impuls i ovo opredjeljenje. Svi građani BiH već predugo čekaju. Nemojte ih ponovo iznevjeriti", kaže se na kraju izjave visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.