BiH
0

Inzko pozdravio odluke Vijeća ministara BiH

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko pozdravio je usvajanje Prijedloga strategije i akcionog plana za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini i Prijedloga sporazuma o saradnji o razmjeni podataka iz policijskih i tužilačkih evidencija na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Inzko smatra da je usvajanje ovih dvaju ključnih akata bitan iskorak u ispunjavanju uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, saopćeno je iz OHR-a.

„Građani zaslužuju i trebaju više pozitivnih vijesti kao što je ova", kazao je visoki predstavnik.

On je ocijenio pozitivnim ubrzano napredovanje od posljednje negativne ocjene koju je u julu dala Evropska unija. Naglasio je da uvrštavanje pasoša Bosne i Hercegovine na Bijelu šengensku listu zavisi isključivo od ispunjavanja kriterija koje je postavila Evropska unija te dodao da su za njihovo ispunjavanje odgovorni domaći politički čelnici, "koji su tu odgovornost ovaj put pokazali, i na tome im treba čestitati".

"Građani BiH zaslužuju isto kao i svi drugi u regionu. Moj ured i ja i dalje u potpunosti pomažemo proces liberalizacije viznog režima kako bi Bosna i Hercegovina što brže bila uključena u Bijelu šengensku listu", poručio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko.