BiH
0

Inzko pozdravio dobru saradnju BiH i Crne Gore

FENA
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović, koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH, izvijestio je danas visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Valentina Inzka o veoma dobrim odnosima između BiH i Crne Gore, te o sporazumima o saradnji koje će ove dvije zemlje potpisati u narednom periodu.

Jedan od tih sporazuma, koji je pripremljen i koji će BiH i Crna Gora uskoro potpisati, jest sporazum o granicama.

Visoki predstavnik je izrazio zadovoljstvo da su odnosi između BiH i Crne Gore dobri i sređeni, te pozdravio činjenicu da će dvije zemlje uskoro potpisati sporazum o granicama, kao i još neke važne sporazume koji su u pripremi.

"To će biti daljnji dokaz kako dvije zemlje mogu da sarađuju u regionu", izjavio je Inzko nakon sastanka s Vujanovićem.

On je ustvrdio kako "sada na granicama BiH ima država koje imaju korektan odnos prema BiH i koje podržavaju njenu cjelovitost", a Crnu Goru je izdvojio kao posebno dobar primjer.

Visoki predstavnik je izvijestio Vujanovića o poteklim značajnim posjetama BiH američkog potpredsjednika Josehpa Bidena i visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane.

Podsjetio je na njihove zajedničke poruke upućene vlastima BiH, posebno na činjenicu da se SAD vratio u BiH snažno, ali zajedno s Evropom.

Napomenuo je kako te poruke ukazuju da je za BiH jedina alternativa da se uključi u evropsku zajednicu i prihvati evropske vrijednosti i norme.

Predsjednik Crne Gore ustvrdio je kako su odnosi između Crne Gore i BiH odnosi prijateljstva, saradnje i zajedničkog integracionog puta prema EU i NATO-u.

On je visokom predstavniku prenio i stav da Crna Gora maksimalno poštuje međunarodni subjektivitet BiH, te podržava njen put prema evropskim i euroatlantskim integracijama.