BiH
0

Inzko: Povratnici u Bijeljinu vide svoju budućnost na tom prostoru

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Bijeljina je grad koji "raste“, a privukao je i veliki broj povratnika koji vide svoju budućnost na ovom prostoru, a međuetnički život je korektan i konstruktivan, ocijenio je danas visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

On je, tokom posjete Bijeljini, razgovarao s gradonačelnikom Mićom Mićićem te kazao da je zadovoljan stanjem u gradu čije je stanovništvo samo prošle godine uvećano za 1.000 stanovnika.

"Izuzetno je važno da se poštuju ljudska prava svih građana, onih koji su se doselili i onih koji su se vratili", naglasio je Inzko u izjavi novinarima.

Ukazao je i da Bijeljina ima povoljne razvojne kapacitete u proizvodnji organske hrane za evropsko tržište.

I Mićić je rekao da je Bijeljina grad koji se konstatno razvija i u koji se iz godine u godinu doseljavaju novi stanovnici i u kojem su svi građani ravnopravni.

"To će biti prioritet lokalne zajednice i u narednom periodu", kazao je Mićić.

Visokog predstavnika upoznao je sa značajem zapošljavanja u gradu i toj regiji te o potrebi da se prirodni resursi lokalnih zajednica bolje koriste za ukupni razvoj.

"Ohrabruje činjenica da ovo područje ima odlične potencijale koji mogu osigurati dalji napredak", uvjerava on i ističe da je potrebno staviti u funkciju prirodna bogatstva.

I Mićić je ukazao na mogućnosti proizvodnje zdrave hrane, iskorištenost biotermalne energije i drugo i izrazio spremnost za saradnju s EU i zemljama okruženja.

Inzko će se danas u Bijeljini susresti i s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i Islamske vjerske zajednice, episkopom Hrizostomom i imamom Samirom ef. Camićem.

Visoki predstavnik će posjetiti i naselje Janja gdje će se sastati s zamjenikom gradonačelnika i predsjednikom Mjesne zajednice Janja Husom Zečkanovićem i predstavnicima udruženja povratnika.