{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko posjetio Ustavni sud BiH

F
25.5.2009. u 16:26
0
0
Inzko posjetio Ustavni sud BiH
0
Inzko posjetio Ustavni sud BiH
Zgrada Ustavnog suda BiH
Visoki predstavnik za BiH i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko danas je prvi put posjetio Ustavni sud BiH.
Visokog predstavnika su primili predsjednica Suda Seada Palavrić i generalni sekretar Ustavnog suda BiH Zdravko Đuričić.

Predsjednica Palavrić upoznala je visokog predstavnika o rezultatima djelovanja Ustavnog suda BiH u minulom periodu, posebno naglasivši činjenicu da je Ustavni sud BiH u protekloj godini riješio rekordnih 3.260 predmeta.

Ukazala je na značaj ovog najvišeg suda u BiH, kao čuvara i tumača Ustava BiH, i na njegov doprinos razvoju pravne države, demokratije, te, posebno, promoviranju i zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Međutim, predsjednica je istaknula i probleme, prije svega potrebu da se stvore pretpostavke za neovisnost i samostalnost Ustavnog suda, koje nadležne vlasti Bosne i Hercegovine još nisu riješile, što bi moglo doprinijeti da "Ustavni sud bude brži od građana koji mu se obraćaju".

Visoki predstavnik je pozdravio rezultate Ustavnog suda BiH i dao punu podršku njegovom radu te naglasio da "narod ima povjerenje u Ustavni sud BiH".

Rekao je da su nezavisnost Ustavnog suda BiH, te njegov kvalitetan i pravovremen rad veoma bitni za pravnu stabilnost u državi i naglasio da se "o svemu može debatirati, osim o pravnoj državi koja mora biti neupitna".

Sagovornici su se saglasili da država mora osigurati svojim građanima pravovremenu i kvalitetnu zaštitu njihovih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini, kako oni ne bi imali potrebu da se obraćaju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: