BiH
44

Inzko ponovo upozorio na osporavanje suvereniteta BiH

FENA
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
U skladu s mandatom navedenim u Daytonskom mirovnom sporazumu, visoki predstavnik Valentin Inzko podnio je 30. aprila 2013. Izvještaj generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu u kojem je izložio situaciju u vezi s provedbom mira u BiH te naveo izazove i objasnio strategiju koju je međunarodna zajednica usvojila kao odgovor na ove izazove.

Izvještaj visokog predstavnika obuhvata period od 27. oktobra 2012. do 20. aprila 2013.

Inzko je konstatirao da su nastavljeni međustranački problemi u FBiH, nedostatak napretka na zakonodavnom polju na državnom nivou kao i, uprkos lakoj promjeni vlade, osporavanje Daytonskog mirovnog sporazuma i suvereniteta BiH od političara iz Republike Srpske.

Naveo je da su ovi problemi nastavljeni u pozadini materijalnih teškoća uzrokovanih ekonomskom krizom kojima se političke stranke nisu uspjele pozabaviti na ozbiljan ili efikasan način.

Naglasio je da se ništa ne može postići bez učvršćivanja vladavine prava te citirao da su "brojni slučajevi u kojima politički lideri, stranke i institucije zaobilaze, ignoriraju ili u nekim slučajevima direktno krše zahtjeve utvrđene ustavima i zakonima radi političke svrsishodnosti."

Inzko je posvetio pažnju i "osporavanjima državnih institucija osnovanih kao zaštita vladavine prava" te "neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH."

Konstatirao je da OHR i Delegacija Evropske unije i specijalni predstavnik EU, zajedno s ostatkom međunarodne zajednice, i dalje blisko surađuju kako međusobno tako i s ključnim partnerima iz BiH, u cilju prevazilaženja političkih nedostataka i povratka zemlje na put koji vodi evroatlantskim integracijama i potpunom poslijeratnom oporavku.

Generalni sekretar je 3. maja Izvještaj dostavio Vijeću sigurnosti.

Ovo je 43. izvještaj UN-u koji podnosi visoki predstavnik te deveti izvještaj od kada je dr. Valentin Inzko preuzeo ovu funkciju 26. marta 2009., saopćeno je iz OHR-a.