OHR
0

Inzko pomilovao Tolja, Mađara i Šilića

SRNA
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ukinuo je zabrane kandidovanje na izborima ili vršenje bilo koje izvršne funkcije bivšem sekretaru Sekretarijata za urbanizam i stambeno - komunalne poslove opštine Bratunac Mladenu Tolju, bivšem načelniku opštine Kiseljak Peri Madžaru i bivšem zamjeniku ministra pravosuđa i uprave u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Davoru Šiliću.

"Na osnovu pažljivog razmatranja i nakon što je zaključeno da Tolja više ne predstavlja prijetnju za provođenje mira, institucionalnu cjelovitost, odnosno demokratiju u BiH, odlučio sam da ovu zabranu ukinem. Tolji se ovim dozvoljava vršenje zvanične, izborne ili imenovane javne funkcije, kandidovanje na izborima i vršenje dužnosti u političkim strankama", naveo je Inzko.

   Tolj se odlukom ne može automatski vratiti na funkciju sa koje je smijenjen i nema pravo na odštetu po osnovu bilo koje naknade, drugih oblika neostvarenih novčanih beneficija ili privilegija, odnosno statusa koje je izgubio kao rezultat odluke iz 2001. godine, objavljeno je na sajtu OHR-a.

   Navedena odluka se objavljuje odmah u "Službenom glasniku Republike Srpske".

   Odlukom od 1. juna 2001. godine tadašnji visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič smijenio je Tolja sa funkcije sekretara Sekretarijata za urbanizam i stambeno-komunalne poslove opštine Bratunac. Tolji je tada zabranjeno kandidovanje na izborima ili obavljanje bilo koje izvršne funkcije na bilo kom nivou u BiH.

   Inzko je ukinuo zabranu i Madžaru izrečenu 29. novembra 1999. godine. Madžaru je tada zabranjeno kandidovanje na izborima ili vršenje bilo koje izvršne funkcije na bilo kom nivou, zbog prijetnje provođenju mira.

   "Bivšem načelniku Kiseljaka se ovim izričito dozvoljava vršenje zvanične, izborne ili imenovane javne funkcije, kandidovanje na izborima i vršenje dužnosti u političkim strankama", pojasnio je Inzko.
   Visoki predstavnik u BiH ukinuo je zabranu i Šiliću, izrečenu 23. maja 2002. godine. Šiliću se dozvoljava vršenje zvanične, izborne ili imenovane javne funkcije, kandidovanje na izborima i vršenje dužnosti u političkim strankama.

   Odluke se objavljuju odmah u "Službenim novinama Federacije BiH.