Posjeta SAD-u
168

Inzko: Političari u BiH siju razdor, a ljudi žele bolji život i da im djeca ostanu raditi

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Visoki predstavnik, Valentin Inzko, nalazi se u Washingtonu i New Yorku, gdje će pred Vijećem sigurnosti UN-a predstaviti 53. redovni izvještaj o provedbi mira u Bosni i Hercegovini.

Tokom svoje posjete Washingtonu, visoki predstavnik se sastao sa višim zvaničnicima američke vlade, uključujući posebnu savjetnicu potpredsjednika Michaela R. Pencea za Evropu i Rusiju, Lauru Cowan, te vršioca dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara, Matthewa Palmera.

On je na ovim sastancima informirao sagovornike o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik je naglasio važnost angažmana EU i SAD kako bi pomogli domaćim političarima da dođu do rješenja za provođenje odluke Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić.

Inzko je dodao da je “ovo pitanje vodeći politički prioritet za domaće aktere. Opći izbori u oktobru, kao i njihovi rezultati, moraju biti provedeni u najboljem redu i bez ometanja kako se BiH ne bi suočila sa daljim kašnjenjima kada su u pitanju prijeko potrebne reforme.”

Visoki predstavnik je istaknuo i negativnu retoriku koja dodatno truje i otežava ionako napetu predizbornu atmosferu.

“U nedostatku iskrene želje da se bave pitanjima koja su od istinskog značaja za svakodnevni život građana, političari siju razdor i koriste štetnu retoriku u nastojanju da dobiju poene u predizbornoj kampanji. Potrebe građana su svima poznate. Oni žele bolji život, ekonomski prosperitet i da im djeca ostanu i rade u BiH", kazao je Inzko.

Visoki predstavnik će se u New Yorku sastati sa ambasadorima nekoliko stalnih misija pri UN-u i visokim zvaničnicima UN-a, uključujući i predsjednika Generalne skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i generalnu podsekretarku UN-a, Rosemary DiCarlo.

Visoki predstavnik će se, kako je planirano, obratiti Vijeću sigurnosti UN-a u utorak, 8. maja.