{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko: PIC podržava pomake do kojih je došlo u BiH i s njima treba nastaviti

F
23.5.2012. u 19:50
2
7
Inzko: PIC podržava pomake do kojih je došlo u BiH i s njima treba nastaviti
2
Inzko: PIC podržava pomake do kojih je došlo u BiH i s njima treba nastaviti
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas je kazao da poruka političkim liderima sa dvodnevnog sastanka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) može glasiti: "Vi ste stvorili priliku ove godine, sada je morate i iskoristiti".
On je kazao kako je na sastanku ocijenjeno da je u posljednjih šest mjeseci bilo dosta pomaka u BiH te da se mora nastaviti tim putem odgovornosti.

"Konačno je formirano Vijeće ministara, usvojena su dva zakona na državnom nivou i nakon dugo vremena tu je i sporazum od 9. marta o državnoj i vojnoj imovini. Iako su svi ovi pomaci važni, daleko je važnije ono što je omogućilo da do njih dođe - povratak političkom dijalogu i kompromisu te je u tom kontekstu PIC primijetio da je sastanak lidera od 16. maja završen bez dogovora, s nadom da će doći do pomaka ovog mjeseca. Jasno je da bez novih kompromisa pomaci neće biti mogući i mišljenje PIC-a je da se nastavi na putu domaće odgovornosti i domaćih napredaka", kazao je visoki predstavnik Valentin Inzko na pres-konferenciji održanoj u Sarajevu nakon sastanka Upravnog odbora PIC-a.

Kako je naglasio, u protekla dva dana delegacije PIC-a su razgovarale o tome kako podržati pomake do kojih je došlo, a unutar PIC-a prevladao je jasan stav da delegacije žele da stranački lideri podržavaju institucije, tako da one daju više rezultata, posebno na državnom nivou.

On je rekao da je Upravni odbor PIC-a izrazio posebnu osjetljivost kada je riječ o izborima u Srebrenici, uzimajući u obzir posljedice genocida.

"Delegacije su jasno naglasile da očekuju od svih lidera i organa vlasti da izbjegavaju provokacije i da umjesto toga podrže pomirenje i ekonomski razvoj, a kandidati na lokalnim izborima treba da izbjegavaju davanje huškačkih izjava", rekao je visoki predstavnik.

Prema njegovim riječima, Upravni odbor PIC-a i dalje je u potpunosti opredjeljen da osigura neometano funkcioniranje Memorijalnog centra "Potočari", kao i obilježavanje sjećanja na žrtve.

Inzko je istaknuo da je Turska delegacija u PIC-u tražila od njega korištenje Bonskih ovlasti za promjene u Izbornom zakonu, uzimajući u obzir dugoročne posljedice genocida.

"Turska je nastavila pozivati Upravni odbor PIC-a da podstiče i podržava visokog predstavnika da iskoristi svoje ovlasti u slučaju da lokalni političari ne budu u stanju postići konsenzus u vezi s izmjenama Izbornog zakona vezano za Srebrenicu, a kako bi se omogućilo da birači registrirani 1991. godine mogu učestvovati u izborima, kao što je to bio slučaj 2008. godine", rekao je Inzko.

Također je dodao da je međunarodnoj zajednici jasno da će druga polovina 2012. biti iznimno važan period ukoliko BiH želi nastaviti dalje pomake kako bi postala održiva država na putu evropskih integracija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: