Inzko: Otcjepljenje RS-a bi bio posthumni trijumf Miloševića

S
SRNA
24.12.2011. u 12:10
0
57
Inzko: Otcjepljenje RS-a bi bio posthumni trijumf Miloševića
0
Inzko: Otcjepljenje RS-a bi bio posthumni trijumf Miloševića Valentin Inzko
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izjavio je da ne smatra da je moguće otcjepljenje RS-a od BiH, ocijenivši da bi to predstavljalo "posthumni trijumf Slobodana Miloševića i dokaz da se etničko čišćenje isplati".
Inzko je istakao da to međunarodna zajednica nikada ne bi odobrila, a ni on kao visoki predstavnik.

"Raspad Jugoslavije je završen. Daljih otcjepljenja više neće biti", rekao je Inzko u intervjuu za bečki dnevnik "Kurir".

Na pitanje da li BiH ima perspektivu, Inzko je odgovorio da dejtonska BiH najprije treba da postane u potpunosti funkcionalna, te da kroz promjenu Ustava svim građanima treba otvoriti mogućnost da se kandiduju za bilo koju funkciju u državi, jer su "manjine sada isključene iz toga".

"Međutim, dugoročno gledano, punopravno članstvo u EU i NATO je jedina perspektiva za BiH. Evropa je mirovni projekat i tek kada sve države 'starog kontinenta' budu dio EU, taj projekat će biti zaključen", rekao je visoki predstavnik u BiH.

Kada je riječ o Kosovu, Inzko je ocijenio da bi kinesko-tajvanski model koji podrazumijeva "intenzivnu saradnju u svim oblastima" mogao biti rješenje problema.

"Od toga bi Srbi u centralnom i južnom Kosovu najviše profitirali, bez formalnog priznanja nezavisnosti", rekao je Incko.

On je ocijenio da su srpski političari u teškoj situaciji, jer se "pozivaju na UN Rezoluciju 1244", ali model koji je predložio bio bi izvodljiviji.

"Sa druge strane imamo mnoge važne države kao što su SAD ili Francuska i još 100 drugih zemalja koje su priznale Kosovo. Sada je potreban pragmatizam", zaključio je Inzko.


Komentari (57)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: