Reakcija OHR-a
252

Inzko okončao sagu u Tuzlanskom kantonu: Sjednica većine nezakonita, ukinuti vanrednu situaciju

A. K.
Valentin Inzko je reagovao na dešavanja u Tuzlanskom kantonu (Foto: A. K./Klix.ba)
Valentin Inzko je reagovao na dešavanja u Tuzlanskom kantonu (Foto: A. K./Klix.ba)
Visok predstavnik u BiH Valentin Inzko dao je mišljenje o političkom stanju u Tuzlanskom kantonu. Zaključio je da je sjednica skupštine koju je sazvala nova većina nezakonita, a naložio je i ukidanje vanredne situacije koju je proglasila SDA-ova Kantonalna vlada.

OHR, odnosno visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio je pismo Vladi Tuzlanskog kantona, premijeru Denijalu Tulumoviću te rukovodstvu i zastupnicima Kantonalne skupštine, a koje je u posjedu portala Klix.ba.

Na početku pisma Inzko navodi da su nedavni događaji u Tuzlanskom kantonu ozbiljno ugrozili vladavinu prava te da predstavljaju prijetnju po stabilnost i neometano funkcioniranje institucija u ovom kantonu.

"Usljed niza radnji koje su preduzete 31. decembra 2020. godine, naročito uključujući pokušaje jednog od zamjenika predsjednika Skupštine da sazove i održi 'sjednicu Skupštine' s predstavnicima političkih stranaka koje čine novu većinu u Skupštini, kao i odluku Vlade Tuzlanskog kantona u vezi s nastupanje vanrednih prilika i naknadnim usvajanjem niza pravnih akata od Vlade u takvim vanrednim prilikama, zanemaren je važeći ustavni i pravni okvir i mogle bi nastupiti posljedice koje u znatnoj mjeri nadilaze politički spor zbog kojeg su takve mjere u prvom redu i pokrenute", upozorio je Inzko na početku pisma.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Govoreći o pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa koje je predsjednik Kantonalne skupštine Žarko Vujović uputio Ustavnom sudu FBiH na razmatranje i odlučivanje, Inzko je u pismu istakao da je važno da se takav postupak koristi odmjereno i isključivo u svrhu zaštite legitimnih interesa jednog ili više konstitutivnih naroda.

Promjena većine u Kantonalnoj skupštini koja dovodi do izglasavanja nepovjerenja, naglasio je visoki predstavnik, ne mora nužno otvoriti takva pitanja.

U pogledu pokušaja sazivanja i održavanja paralelne sjednice Skupštine TK kojom je rukovodila zamjenica predsjednika tog zakonodavnog tijela Lejla Vuković iz SBB-a i akata koji su tom prilikom doneseni, Inzko je naveo da Poslovnik o radu tog zakonodavnog tijela jasno predviđa kako se saziva sjednica.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

On je nastavio da sjednicu Skupštine saziva zamjenik predsjednika tog zakonodavnog tijela isključivo u slučaju kada je predsjednik spriječen da to učini ili kada predsjednik odbije da sazove sjednicu.

"Niti jedan od ova dva uslova nije bio ispunjen kako bi se omogućilo da zamjenik predsjednika Lejla Vuković sazove paralelnu sjednicu. Ovaj događaj nije ispunio neophodne zakonske uslove da bi se ista smatrala sjednicom Skupštine, pa se shodno tome akti doneseni na toj sjednici ne mogu smatrati validnim", piše u Inzkovom pismu.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Nakon što je spomenutu sjednicu parlamentarne većine ocijenio nezakonitom, Inzko je naveo da je uslijedio odgovor Vlade TK koja je na vanrednoj sjednici proglasila stanje vanrednih prilika. Naknadno se usvojio kantonalni budžet za 2021., zakon o njegovom izvršenju te je data saglasnost na finansijski plan Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja .

"Iako se članom 45. Ustava Vlada ovlašćuje da donosi posebne zakonodavne mjere od vitalnog značaja za kanton koje spadaju u nadležnost kantonalne skupštine, na to se može pozvati isključivo nakon ispunjavanja svh specifičnih uslova predviđenih u istom članu u kojem se izrčito predviđa da 'moraju postojati vanredne prilike, za vrijeme trajanja opasnosti po zemlju i kanton i kada postoji objektivna nemogućnost da se sazove Skupština kantona'", nastavio je visoki predstavnik u BiH.

Prema Inzkovim riječima, činjenica da je ovo pozivanje nastupilo kao odgovor na pokušaj sazivanja paralelne sjednice, koja nije bila zakonito sazvana, pokazuje da je njegova prvenstvena namjera bila da se odgovori na političke interese i na spremnost da se ponište radnje koje je navodno "poduzela Skupština" tog istog dana.

"Zahvaljujući tome, može se ozbiljno sumnjati u to jesu li ispunjeni kumulativni uslovi koji bi opravdali da Vlada preuzme specifične nadležnosti Skupštine i jesu li vanredne prilike usitinu objektivno onemogućile sazivanje Skupštine”, navodi se u pismu.

Visoki predstavnik u našoj zemlji je potcrtao da Skupština TK drži ključ za razrešenje situacije u tom kantonu.

"Shodno tome, pozivam organe vlasti Tuzlanskog katona da hitno sazovu sjednicu skupštine u cilju usvajanja zakonodavnih akata koji su od ključnog značaja za građane kantona. Da bi to bilo uspješno važno je da predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović sazove sjednicu bez daljeg odlaganja", naglasio je Inzko.

S druge strane Vujović je za Klix.ba potvrdio da je Inzkovo pismo stiglo na adresu Kantonalne skupštine. Kako nam je kazao, kolegij tog zakonodavnog tijela bit će sazvan u utorak, eventualno srijedu, dok je održavanje sjednice planirano za petak.