Slučaj 'tuzlanska kolona'
0

Inzko: "Odluka o obustavljanju istrage je nepravosnažna"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je danas da Odluka o obustavljanju istrage u predmetima "tuzlanska kolona" i "Bradina" još nije pravosnažna, jer na nju postoji mogućnost žalbe.

"Ne želim da komentarišem takve odluke Suda BiH dok je postupak u toku", rekao je novinarima Inzko.

Govoreći o najavama iz Republike Srpske (RS) da će biti organizovan referendum ukoliko se budu nametale odluke u BiH, Inzko je rekao da ne želi da spekuliše o namjerama političara iz RS.

Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu u predmetu "tuzlanska kolona" protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagić i drugih zbog napada na kolonu JNA u Tuzli u maju 1992. godine kada je ubijeno najmanje 50 vojnika, kao i istragu protiv Vahida Alagića, Faika Špage i Zije Landže za zločine počinjene nad 48 srpskih civila u selima Bradina i Glavatičevo na području opštine Konjic 1992. godine.

    	Saglasnost za obustavljanje istraga u petak, 11. decembra dao je rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Dejvid Švendimen, koji smatra da je istraga u ovim predmetima "provedena u skladu sa zakonom i da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe protiv ovih lica".

    	Slučaj "tuzlanska kolona" u BiH pokrenuli su preživjeli 1999. godine. Oni su posredstvom Saveza logoraša RS predali dokumentaciju Haškom tribunalu. U napadu na kolonu bivše JNA, koja se povlačila iz kasarne "Husinska buna" u Tuzli ubijeno je najmanje 50 vojnika, a 44 su ranjena.

    	Za zločine u slučaju "Tuzlanska kolona" pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Ilija Jurišić je osuđen na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli maja 1992. godine kada ubijeno najmanje 50 vojnika.