Konsultacije još traju
0

Inzko očekuje smirivanje tenzija u BiH

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je danas Srni da očekuje smirivanje političke situacije u BiH.

Inzko je u Kraljevoj Sutjesci kod Kaknja novinarima rekao da u Washingtonu, Moskvi, Ankari i Briselu još traju konsultacije o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o prenošenju nadležnosti sa RS na BiH, te da se odluka o tome još sprema.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da "prudska trojka" nastavlja sa radom.

"Da li će to ubuduće biti četvorka ili nešto drugo, to je stvar naših dogovora", rekao je Čović.  

On je najavio da bi   naredne sedmice  "prudska trojka"  trebalo da se  sastane u organizaciji OHR-a da  bi osmislila   koncepciju  daljeg  djelovanja. 

"Nadam se da će se naredne sedmice postići neki kvalitetan dogovor, prije sjednice Savjeta za provođenje   mira", rekao je Čović, izrazivši očekivanje da će se smiriti politička situacija u BiH. 

Lider SDA Sulejman Tihić ponovo je pozvao međunarodnu zajednicu  da, kako je naveo, "zaustavi antidejtonsko djelovanje i govor mržnje lidera SNSD-a i premijera  RS Milorada Dodika". 
"Kada se to uradi, onda će biti nastavljeni razgovori. Jasno sam rekao da RS ne može niko ukinuti bez volje njenih političkih predstavnika, ali je antidejtonsko djelovanje ako se nešto radi protiv BiH", rekao je Tihić.

On je istakao da Inzko mora  da  sankcioniše  antidejtonsko djelovanje i zaštiti Dejtonski mirovni sporazum, jer je to   njegova  obaveza.