BiH
14

Inzko o napadima na povratnike: Vjerujem u pravne institucije BiH

FENA
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko poziva nadležne vlasti da učine sve kako nedavni nasilni napadi u povratničkim naseljima u oba entiteta ne bi dobili etničku dimenziju, što bi moglo dovesti do porasta tenzija u zemlji i unutar ovih zajednica.

Osuđujući ova veoma ozbiljna nasilna djela, Inzko je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su nadležne vlasti za provođenje zakona reagirale brzo i pronašli vjerovatne počinitelje napada u Kozluku i Ratanju.

"Uvjeren sam da će pravne institucije ove zemlje sve počinitelje takvih napada dovesti pred lice pravde i da će se ovom problemu posvetiti s ozbiljnošću koju on zaslužuje", kazao je Inzko.

Mišljenja je da vlasti na svim nivoima i u oba entiteta moraju osigurati da svi građani mogu živjeti u sigurnosti, bez opasnosti od zlostavljanja, zastrašivanja, progona i diskriminacije.

"Također računam na građane ove zemlje, koji su u brojnim prilikama pokazali da mogu jačati toleranciju i dobrosusjedske odnose", rekao je Inzko.

Sada kada su jasnije okolnosti ovih djela, Inzko očekuje od političkih predstavnika da reagiraju konstruktivno tako što će osuditi sve napade na povratnike ili na manjinske zajednice, neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti, i da će se suzdržati od poteza i izjava koje bi mogle podići tenzije, saopćeno je iz OHR-a.